Fülöp napja van. | 2019.05.26 | MNB középárfolyam:

A kelet-nyugati választóvonal mentén eltérően növekszik az osztrák gazdaság

2017-05-29 08:04:39

 A kelet-nyugati és észak-déli választóvonal mentén eltérő ütemben növekszik az osztrák tartományok gazdasági teljesítménye - állapítja meg a bécsi Wifo gazságkutató intézet hétfőn publikált tanulmánya.

    A Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) szerint a korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is eltérő ütemben növekedtek az osztrák tartományok. A nyugati és a déli tartományok gazdasági teljesítménye meghaladja a keleti tartományokét. A legnagyobb növekedési ütemet, 2,0 százalékosat Vorarlberg érte el tavaly, míg a keleti részen Bécs és Alsó-Ausztria az országos átlag alatt teljesített 1,1 és 1,0 százalékos GDP-növekedéssel. 
    Vorarlberg tavaly három éve első alkalommal vette át a vezetést a rangsorban Burgenlandtól, amelyik a keleti tartományok között kivételesen jó teljesítménnyel 1,9 százalékos GDP-növekedést ért el. Felső-Ausztria 1,6 százalékkal, Tirol és Karintia 1,5 százalékosat, Stájerország pedig 1,4 százalékosat. 
    Az észak-déli és kelet-nyugati határvonal leginkább a feldolgozóipari teljesítményben mutatkozik meg. A nyugati tartományokban a bruttó hazai termék növekedéséhez 0,64 százalékponttal, a déli tartományokban 0,54 százalékponttal járult hozzá a feldolgozóipar, míg a keleti tartományokban mindössze 0,07 százalékponttal. 
    A munkaerőpiaci helyzetben is eltérés tapasztalható a kelet-nyugati választóvonal mentén. A nyugati régióban - Felső-Ausztria kivételével - és a déli tartományokban gyorsabban növekedett az alkalmazottak száma, mint a szabad munkahelyeké és ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta is csökkent. A keleti régiókban ennek a fordítottja zajlott le. 
    A munkanélküliek száma a legnagyobb mértékben, 6,6 százalékkal Tirolban csökkent. Salzburgban 3,8 százalékos, Vorarlbergben 1,7 százalékos volt a csökkenés. A legnagyobb mértékben, három százalékkal Bécsben nőtt a munkanélküliek száma. Az egész országban a munkanélküliek száma 0,8 százalékkal nőtt tavaly a foglalkoztatás növekedése ellenére is. 
    A munkanélküliek tábora elsősorban idősekkel és külföldiekkel gyarapodott. Az 55 év feletti munkanélküliek száma 10,1 százalékkal nőtt tavaly, míg a külföldiek körében a bevándorlás miatt 5,5 százalékkal. A munkanélküli külföldiek száma a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal Bécsben és 7,7 százalékkal Alsó-Ausztriában növekedett.
http://www.wifo.ac.at/jart/prj3/wifo/resources/person_dokument/person_dokument.jart?publikationsid=60458&mime_type=application/pdf