Csongor napja van. | 2024.04.16

Ismertette a leendő macedón kormány tagjainak névsorát Zoran Zaev

2017-05-29 07:24:14

Tizenöt napon belül kell kormányt alakítania Zoran Zaevnek, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökének, aki vasárnap késő este ismertette a leendő kabinetbe szánt 25 tagot.

    A szkopjei sajtó beszámolói szerint az új kormányban a szociáldemokraták mellett a két legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) és az Albánok Szövetségének tagjai kaptak helyet. A Besa (Ígéret) nevű albán párt közölte, nem kér helyet a kormányban, viszont hajlandó támogatni a kormány reformintézkedéseit.
    Az új macedón kormánynak - amelytől a belpolitikai válság megoldását remélik - 15 minisztériuma, hét tárca nélküli minisztere és három miniszterelnök-helyettese lesz. 
    Zoran Zaev - az albán kisebbségi pártok támogatásának köszönhetően - a 120 tagú törvényhozás 62 képviselőjének bizalmát élvezi, így a parlament várhatóan nehézségek nélkül szavazza majd meg az új kormányt. Az ülést keddre hívta össze a házelnök.
    A szociáldemokraták a legfontosabb minisztériumok közül a külügyi, a belügyi, a védelmi és pénzügyi tárcát tudhatják magukénak, míg például a DUI jelöltje lehet az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes. Az albán kisebbségi pártoknak összesen nyolc helyük lesz a Zaev-kabinetben.
    Macedóniában decemberben tartottak előrehozott választást, a kormányt azonban eddig nem sikerült megalakítani.