Fülöp napja van. | 2019.05.26 | MNB középárfolyam:

Motorosok tízezreinek felvonulásával kezdődtek meg a háborús hősök emléknapjának ünnepségei

2017-05-29 05:58:14

Több tízezer motoros felvonulásával és a Capitolium mellett rendezett koncerttel kezdődtek meg a Memorial Day, azaz a háborús hősök emléknapjának ünnepségei Washingtonban. 

    Vasárnap délután pontosan harmincadik alkalommal motoroztak végig Washingtonon a háborús veteránok és hősök előtt tisztelgő Rolling Thunder (Gördülő mennydörgés) nevű, országos motoros szervezet tagjai. A több tízezer, egyes becslések szerint százezernél is több motorkerékpáros a védelmi minisztérium arlingtoni épületétől indult, átgördült a Potomac folyó egyik hídján, elrobogott a Capitolium, a Fehér Ház és a Lincoln-emlékmű előtt, egészen a vietnami háborús hősök washingtoni emlékművéig. Az 1987-ben alapított országos motoros szervezet - amely nevét az Egyesült Államok egyik észak-vietnami hadműveletéről kapta - valamennyi, háborúban elesett, hadifogságba esett, vagy eltűnt amerikai katona emléke előtt tisztelgett így.
    Vasárnap este a Capitoliumnál nagyszabású szabadtéri koncertet rendeztek, amelyre az eső ellenére is több tízezren látogattak el. 
    A Memorial Day, azaz az Emlékezés Napja nemzeti ünnep, munkaszüneti nap az Egyesült Államokban.
    A hagyomány az amerikai polgárháború (1861-1865) befejezése után már 1865-ben kezdődött, és az első emlékünnepséget felszabadított rabszolgák egy csoportja tartotta az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben: kicsiny amerikai lobogókat és virágokat tettek a sírkövekhez. A sírkert területe valaha a polgárháború konföderációs, déli csapatai vezetőjének, Robert Lee tábornoknak a birtoka volt, de elsőkként északi katonák holttesteit fogadta be. Az amerikai történelemkönyvek tanúsága szerint ugyanis a felszabadított rabszolgák, a déli rabszolgatartók ellen küzdő északi csapatok katonái iránti hálából exhumálták a dél-karolinai Charleston városának egyik börtöntemetőjében 250 északi katona földi maradványait, és tisztességgel Lee birtokán temették el őket.
    Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) jelentése szerint hétfőn mintegy ötszázezer kicsiny nemzeti zászlót tűznek ki az arlingtoni sírkertben, amely egyúttal virágba is borul. Koszorúznak a temetőben az Ismeretlen Katona tiszteletére emelt emlékszobornál is.
    Az emléknap - amely eleinte csak a polgárháborúban elesett katonákra emlékezett - később kibővült. Az első világháború óta ezen a napon valamennyi háború hősének emléke előtt fejet hajtanak az amerikaiak.
    A szövetségi kongresszus 1971-ben nyilvánította nemzeti ünnepnek, és ekkortól tartják mindig május utolsó hétfőjén. 2000-ben a kongresszus elfogadta az Emlékezési Törvényt is, arra bátorítva az amerikaiakat, hogy minden esztendőben az Emlékezés Napján egyperces néma csönddel emlékezzenek mindazokra, akik életüket áldozták valamelyik háborúban.   
    Ünnepségeket nemcsak a fővárosban rendeznek. Országszerte koszorúzások, felvonulások és este tűzijátékos rendezvények lesznek. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városában veteránok és tengerészgyalogosok vonulnak fel, a minnesotai Minneapolisban a helyi temetőben koszorúzzák meg a hősök sírjait, a georgiai Atlantában szabadtéri lézeres show és dzsesszfesztivál lesz. New York állam több városában - köztük Buffalóban, Rochesterben, Pittsfordban - szintén katonai felvonulásokat tartanak, a pennsylvaniai Philadelphiában kiállítás nyílik, fesztivált és sportversenyt rendeznek, este pedig tűzijátékkal zárják az Emlékezés Napját.