Emma napja van. | 2024.04.19

Egyszülős családokat támogató programcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP

2017-05-28 11:43:01

Egyszülős családokat támogató programcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP, ennek részeként megemelnék a családi pótlékot, módosítanák a tartásdíj szabályozását és biztosítanák a rugalmas munkavégzést is.

    Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, : mára minden ötödik családban egy szülő neveli a gyermekét Magyarországon, ez 350 ezer egyszülős családot és több mint félmillió ilyen családban nevelkedő gyermeket jelent. A Fidesz-kormány nem törődik ezekkel a családokkal, a családtámogatási rendszer előnyeit csak a jómódban élő, sokgyerekes, kétszülős családok élvezhetik - jegyezte meg.
    Az egyszülős családok csaknem kétharmada szegénységben él, ezen és a családpolitikán változtatni kell - jelentette ki. Ennek érdekében az LMP az egyszülős családok védelmét célzó programcsomagot nyújt be a parlamentnek.
    A csomag részeként az egyszülős családoknak járó családi pótlék összegét 20 ezer forintra emelnék. Emellett a nagycsaládosokat megillető kedvezményeket kiterjesztenék az egyszülős családokra, hogy az ilyen családban nevelkedő gyerekek is kedvezményesen étkezhessenek az iskolában, és a felsőbb évfolyamokon ingyen kapják a tankönyveket.
    Az LMP a tartásdíjjal kapcsolatban jelezte, el kívánják érni, hogy a bíróság a kötelezett tényleges anyagi helyzete alapján állapítsa meg a tartásdíjat. Emellett a tartásdíj bírósági behajtásának határidejét két hónapra rövidítenék, és a bíróságnak a sikertelen behajtásról hivatalból kellene értesítenie a gyámhatóságot, hogy megindulhasson a tartásdíj állami megelőlegezése. A megelőlegezett tartásdíj maximális összegét az ellenzéki párt felemelné, azt szerintük a gyermek életkorától, helyzetétől és a korábban megítélt tartásdíj nagyságától függően kellene megállapítani. A megelőlegezett tartásdíj folyósítását a gyermek tankötelezettségi koráig kell biztosítani - írta Ábrahám Júlia.
    A párt biztosítaná a rugalmas munkavégzés választhatóságát és a bölcsődék rugalmas nyitva tartását is, növelné a bölcsődei férőhelyek számát, támogatást adna gyermekfelügyeleti szolgáltatás igénybevételéhez, és az önkormányzati szociális bérlakások kiutalásánál előnyben részesítenék az egyszülős családokat.
    Az LMP jogi segítséget is nyújtana az egyszülős családoknak: a programcsomag részeként központi jogsegély-szolgálatot hozna létre gyermek-elhelyezési, kapcsolattartási ügyekben, továbbá a gyermekjóléti szolgálatoknak előírná családi tanácsadók alkalmazását, akik felvilágosítást adnának a láthatással kapcsolatos problémák esetén, és ingyenes közvetítést (mediációt) is nyújtanának.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó