Csongor napja van. | 2024.04.16

NGM: több mint 100 ezres létszámnövekedés az elsődleges munkaerőpiacon

2017-05-26 10:31:00

 

Mintegy 105 ezerrel dolgoztak többen a versenyszférában Magyarországon, mint egy éve a legfrissebb, 2017. február-áprilisi adatok szerint. A nemzetgazdasági tárca kiemelte: 2010 hasonló időszakához képest így 685 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, amely növekedés döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 475 ezer fővel nőtt a létszám.

 

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte: a 2010-es kormányváltás óta a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 67,3 százalékra javult, ami 12,7 százalékpontos növekedésnek felel meg.     Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,5 százalékról 4,6 százalékra esett vissza, ami 6,9 százalékpontos csökkenés eredménye. A rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség ebben az időszakban. Míg korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 10 százalék közelébe, 10,2 százalékra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig már 30 százalékhoz közelít a vizsgált időszakban.
    Kiemelik: a munkanélküliség tovább süllyedt Magyarországon, 1,3 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 4,6 százalékon áll. A munkanélküliek száma továbbra is nagyon alacsony, egy év alatt 56 ezerrel, 209 ezerre csökkent.
    A tárca emlékeztet: a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodással, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülésére számít a következő időszakokban. A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hatnak továbbá a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása - írták.