Gedeon napja van. | 2024.03.28

Járműipari, logisztikai és infokommunikációs kiállítást és konferenciát rendeznek Zalaegerszegen

2017-05-25 16:30:00

A múlt héten indult járműipari tesztpálya beruházásához, valamint a leendő logisztikai központ és konténerterminál építéséhez kapcsolódva országos járműipari, infokommunikációs és logisztikai szakkiállítást, illetve konferenciát rendeznek a jövő héten Zalaegerszegen, ahol arról is megállapodást írnak alá, hogy a zalai megyeszékhely és térsége lesz az ötödik generációs mobilhálózat tesztkörnyezete.

    A június 1-jén és 2-án zajló Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia kapcsán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az első napon a járműipar és az infokommunikáció, másnap pedig a logisztika és közlekedésfejlesztés kerül a középpontba. Mindkét nap kormányzati és nemzetközi, illetve hazai vállalati szakemberek tartanak előadásokat, de ekkor írják alá azt az együttműködési megállapodást is a kormányzat, az önkormányzat és az egyik legnagyobb távközlési szolgáltató képviselői, amely szerint Zalaegerszeg és térsége lesz az 5G-s mobilhálózatok magyarországi tesztkörnyezete.
    A polgármester úgy fogalmazott: a tesztpálya, a koperi kikötő közelségét kihasználó konténerterminál, valamint az ősszel induló, okosútként épülő R76-os gyorsforgalmi út mind olyan technológiai fejlesztéseket is hoznak, amelyek hosszú időre meghatározzák Zalaegerszeg jövőjét.
    Lukács Péter kormánybiztosi koordinátor szerint nem csak Európa, de a világ járműipari térképére is felkerülhet a zalai megyeszékhely az önvezető és elektromos autók fejlesztésére is szolgáló tesztpálya révén. Ráadásul nem csak a pálya területe, de szavai szerint maga a város és a térség is egyfajta tesztzóna lesz. 
    A konferencia és a kiállítás is a járműipar, a logisztika és a kapcsolódó infokommunikációs fejlesztések jövőjét igyekszik bemutatni a nagyközönségnek is az 1800 négyzetméteren felvonuló 70 kiállító jóvoltából. A panelbeszélgetéseken kormányzati szereplők mellett a legnevesebb cégek vezetői és szakemberei vázolják mindkét nap a fejlődés lehetséges irányát, de a szervezőknek az is célja, hogy ebből a rendezvényből nem csak országos, de nemzetközi szintű konferenciasorozat váljon.