Emma napja van. | 2024.04.19

Agrárkamara: még 4 napig lehet növénybiztosítást kötni

2017-05-25 09:52:27

 

Még 4 napig lehet növénybiztosítást kötni az idei évre - közölte csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

 

    A NAK tájékoztatása szerint a biztosítással nem rendelkező termelőknek javasolják, keressék fel a falugazdászukat, akik segítik őket a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.
    A biztosításhoz legfeljebb 65 százalékos díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg legkésőbb június 9-ig, de már csak a munkanaponként 1 százalékos szankció mellett lehetséges.
    Szintén az egységes kérelem elektronikus felületén kell jelezni június 9-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkár-enyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás - hívja fel a figyelmet a NAK.
    Az idén rekordszámú, 5000 feletti kárenyhítési kérelemre számínak a szakemberek, mivel a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése - tartalmazza a tájékoztatás.