Auguszta napja van. | 2024.03.29

Stoltenberg: a csütörtöki találkozó az egység és a szolidaritás üzenetét fogja hordozni

2017-05-24 19:12:00

Az egység és a szolidaritás üzenetét fogja hordozni a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki találkozója, a mostani ülés rövid, mégis rendkívül fontos - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán Brüsszelben.

    A tanácskozás megmutatja, hogy a szövetségesek továbbra is egységesek a terrorizmus elleni harcban és nyitott társadalmaik védelmében - mondta sajtóértekezletén Stoltenberg.
    Hozzátette, hogy a terrorizmus felszámolása "rendkívül összetett kihívást" jelent, amelyhez összehangolt válaszra van szükség a biztonsági erők, a hírszerzés, a bíróságok és a hadsereg részéről.
    A főtitkár emellett üdvözölte az amerikai védelmi költségvetés növelését. Szerinte ez jele az Egyesült Államok elkötelezettségének Európa biztonsága iránt. A tehermegosztás fontosságát is hangsúlyozta.
    A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik a védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet azonban tavaly mindössze öt ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország - érte el.
    Stoltenberg leszögezte, hogy tavaly komoly előrelépés történt ezen a téren, az európai szövetségesek és Kanada dollármilliárdokkal növelték katonai kiadásaikat. Kiemelte, a terhek megosztása azonban nemcsak a védelmi költségek szintre hozásáról szól, hanem például a részvételről is a NATO műveleteiben.
    Donald Trump amerikai elnök, aki korábban a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba, nemrégiben közölte: még az év végéig "valódi előrelépést" vár a szövetségesek védelmi kiadásainak emelésében. Trump még az elnökválasztási kampány során úgy nyilatkozott, orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-országoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.