Emma napja van. | 2024.04.19

Állami Számvevőszék: indul az idei integritásfelmérés a közszférában

2017-05-24 15:15:00

 Indul az idei integritásfelmérés a közszférában, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több mint tízezer költségvetési szervet kér fel elektronikus levélben, hogy töltse ki a korrupciós kockázatok felmérését szolgáló kérdőívet - közölte az ÁSZ szerdán az MTI-vel. 

    Mint írták, a felmérésben való részvétel hozzásegíti az egyes intézményeket saját integritásuk erősítéséhez: tudatosulnak a korrupcióval veszélyeztetett területek, és nyilvánvalóvá válik, hogy milyen kontrollok kiépítésére, illetve eredményesebb működtetésére van szükség az adott szervezet integritásának érzékelhető javulása érdekében. Az önkéntes felmérésben az elmúlt évek során egyre növekvő számban vesznek részt az intézmények, elősegítve ezzel saját szervezetük integritásának erősítését és az integritás-szemléleten alapuló közigazgatási kultúra elterjedését. 
    Hozzátették: az Állami Számvevőszék küldetésének tekinti nem csupán a korrupció elleni fellépést, de az integritás-szemléleten alapuló közigazgatási kultúra elterjedésének és megszilárdulásának elősegítését is, ezt támogatja a szervezet Integritás Projektje is, amelynek keretében 2011 óta évente elvégzik a közszféra intézményei körében az integritás felmérést. 
    Az Állami Számvevőszék szerdán több mint 10 ezer költségvetési szervnek küld ki felkérő levelet, hogy vegyen részt a felmérésben, a kérdőívet pedig június 26-ig tölthetik ki a költségvetési szervek. A felmérésben alkalmazott kérdőív kitöltéséhez szükséges tudnivalók az Integritás Portál (http://integritas.asz.hu/) Adatfelvétel 2017 menüpont alatt érhetők el. 
    Mint írták, a felmérések nyomán évről évre jobban láthatóvá válnak a közintézmények korrupció szempontjából veszélyeztetett területei, illetve a kontrollkörnyezet kiépítettsége révén az azzal szembeni ellenálló képességük. Az évenkénti adatfelvétel fenntarthatósága és a beérkező adatok összehasonlíthatósága szempontjából kiemelkedően fontos, hogy az elmúlt évben válaszadó 3002 szervezet döntő többsége vállalta az Állami Számvevőszékkel való hosszú távú együttműködést és a kérdőívek évenkénti kitöltését; ezek az intézmények az Integritás Támogatók Körének tagjává váltak - írták. 
    Hozzátették: a tavalyi felmérés eredményeit összefoglaló tanulmány - amelyet múlt héten hozott nyilvánosságra a szervezet - rámutatott arra, hogy bár általánosságban elmondható, hogy a magasabb kockázati szint magasabb szintű kontrollkiépítettséggel társul, az egyes intézménycsoportok eltérően teljesítenek. Jelezték: a nem megfelelő integritási szinttel rendelkező intézmények emellett jelentős vagyonnal rendelkeznek, költségvetésük is nagyságrendekkel nagyobb. 
    Felidézték: a tavalyi felmérés elemzése kiemeli azt is, hogy egyes intézménycsoportok - amelyek méltányosságot gyakorolnak, illetve jelentős túlkereslettel néznek szembe - az ajándékok elfogadását nem szabályozzák megfelelően. Az elemzés a gazdálkodás egészét is érintő kockázatként azonosította, hogy bizonyos ingatlant hasznosító intézmények nem rendelkeznek önköltségszámítással. A kontrollkiépítettség és az etikus vezetés terén a nagyobb, és több vezetési szinttel rendelkező szervezetek járnak elől - sorolta az ÁSZ közleményében.