Gedeon napja van. | 2024.03.28

A jövő nemzedékek szószólója a házi kutak fúrásáról szóló törvényjavaslat visszavonását kéri

2017-05-24 14:53:00

A jövő nemzedékek szószólója arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a házi vízigény kielégítésére szánt kutak létesítéséről benyújtott törvénymódosító javaslatát, mert álláspontja szerint veszélyezteti a fenntartható gazdálkodást a felszín alatti vizekkel.

    Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: Bándi Gyula a vízügyi szakmai szervezetekkel egyetértésben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a kormány előzetes társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely engedély és bejelentés nélkül tenné lehetővé akár 80 méter mélységű háztartási célú kutak létesítését. Ez a szószóló szerint közvetlenül veszélyezteti a fenntartható gazdálkodást a felszín alatti vizekkel, az ivóvízellátás biztonságát, valamint megakadályozhatja a hatékony állami védelmet.
    Kiemelte: az ország ivóvízellátásának 95 százaléka felszín alatti vizekből származik, ezért megóvásuk "a ma és a holnap nemzedékeinek egyaránt érdeke". Nem engedhető meg még a kockázata sem annak, hogy a felszín alatti vizek szennyeződjenek, emellett a nemzeti vízstratégia szerint számolni kell a túlhasználat miatti kedvezőtlen hatásokkal, miközben az engedély nélküli vízkivételeknek gyakorlatilag nincs következményük. Bándi Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő helyen és módon létesített kút szennyezheti az igénybevett vízbázist, és a szennyezés más, akár a közműves szolgáltatást biztosító vízbázisokhoz is eljuthat.
    A szószóló kitért arra is, hogy a kutak tavaly megkezdett felülvizsgálata fontos része a felszín alatti vizek védelmének. A felülvizsgálattal kapcsolatos szabályozás bizonytalansága, az ezzel járó költségek nagysága, illetve a kutak esetleges megszüntetése miatt a lakosság egy része az engedélyezési rendszert látja a probléma forrásának. 
    Bándi Gyula a problémák megoldásáért javasolja a kormánynak, hogy ezekre a kérdésekre is kiterjedő hatásvizsgálat után önálló programot dolgozzon ki a kutak rendbetételére, helyreállítására, a felszín alatti vizeket veszélyeztető kutak megszüntetésére.
    Azt írta: a vízkészletek a kiemelt alkotmányos védelemben részesített közös nemzeti örökség részei, "véges javak". Úgy folytatta: mennyiségi és minőségi védelmük, fenntartásuk és megőrzésük a jövő nemzedékeknek "az állam és mindenki alaptörvényből fakadó kötelezettsége". A felszíni vizek védelme nélkül több alapvető jog sérülhet, az egészséges környezethez vagy a testi és lelki egészséghez való jogon túl az önrendelkezés vagy az esélyegyenlőség joga is. 
    Bándi Gyula állásfoglalása szerint a javaslat elfogadása "ellehetetlenítené, hogy az állam igazságos döntést hozzon a természeti erőforrások nemzedékek közötti megosztásáról". Miután a felszín alatti vízkészletek jogszabály biztosította védelmi szintje várhatóan jelentősen romlana, ez a visszalépés alkotmányjogi tilalmába is ütközik. Alkotmányossági aggályok merülnek fel továbbá a jogbiztonság és többi között az egészséges ivóvízhez való emberi jog szempontjából - tartalmazza a közlemény.