Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lázár: a gyermekes családok támogatásának növeléséről tárgyal a kormány

2017-05-24 08:01:00

A gyermeket vállaló családok támogatásának növeléséről tárgyal szerdai ülésén a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Székkutason.

    Lázár János a Csongrád megyei községben tartott lakossági fórumán mintegy százötven ember előtt elmondta, néhány éve 90 ezer gyermek született egy évben, ezt sikerült 93 ezerre emelni, de 125-130 ezren halnak meg. 
    A Brüsszellel folytatott vita lényege, hogy a kormány álláspontja szerint saját erőforrásainkból a magyar családokat, a fiatalok gyermekvállalását kell segíteni. A demográfiai problémákat nem Szíriából vagy Afrikából érkezők betelepítésével lehet megoldani, a bevándorlást nem támogatni, hanem leállítani kell - közölte a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.
    A miniszter szerint a következő egy-két év fő kérdése az lesz, ki határozza meg, hogy ki élhet Magyarországon. Ebben a küzdelemben a kormánynak szüksége van az emberek támogatására - utalt a nemzeti konzultációra.
    A magyar emberek érdeke, hogy a függetlenség, szuverenitás fontos kérdéseiről - kivel éljünk együtt, mennyi adót fizessünk és azt hogyan használjuk föl, milyen legyen a szociális támogatások rendszere - helyben döntsenek, ne Brüsszelben - hangsúlyozta.
    Lázár János kifejtette, a 2015-ben már egyszer átélt migráció veszélye még nem múlt el, bármikor újabb százezrek indulhatnak el a Balkánról vagy Törökországból.
    A miniszter kitért arra, hogy a magyar lakosság 40 százaléka él falun, községben. A kormány kötelessége, hogy minden településen megteremtse a 21. századhoz méltó élet lehetőségét - jelentette ki. 2010-ben a kormány legfontosabb célkitűzése az volt, hogy legyen az embereknek munkája, különösen a kistelepüléseken, amelyeket leginkább sújtott az elvándorlás - mondta a politikus.
    Hozzátette: az eredményekre jó példa Székkutas, ahol aki akar, tud dolgozni, a községben 2 százalék körüli a munkanélküliség. Páratlan fejlődés jellemzi a település elmúlt néhány évét, a 47-es út rekonstrukcióját is beleértve 7 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett az alig több mint kétezer lakosú községbe.