Emma napja van. | 2024.04.19

Rákossy Balázs: 50 milliárd forint jut hajdú-bihari fejlesztésekre

2017-05-22 16:59:00

Hajdú-Bihar megye települései 50 milliárd forintot használhatnak fel a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból, eddig 30 milliárd forint odaítéléséről született döntés - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben sajtótájékoztatón.

    Rákossy Balázs a Hajdú-Bihar megyei Top információs nap alkalmából tartott tájékoztatón kiemelte: új szakaszba érkezett az összesen 1300 milliárd forint helyi fejlesztést lehetővé tevő program végrehajtása, a támogatási szerződések aláírását követően már júniusban megkezdődhet a pénz folyósítása.
    Az 1300 milliárdos Top-forrást a megyék és a megyei jogú városok használhatják fel gazdaságélénkítésre, versenyképesség javításra és foglalkoztatás bővítésre - mondta az államtitkár megjegyezve, hogy Hajdú-Bihar 50 milliárdos kerete mellett Debrecen további 44 milliárdot fordíthat a Topból közvetlen támogatásokra.
    A kormány a kiegyensúlyozott fejlesztés érdekében határozott úgy, hogy "nem kell megharcolni" a megyéknek és a megyei jogú városoknak a forrásokért, hanem a rendelkezésükre álló keretek között maguk dönthetnek a helyi fejlesztések támogatásáról. A forrásokra önkormányzatok, egyesületek, civil szervezetek és egyházak is pályázhattak - tette hozzá.
    Rákossy Balázs rámutatott, a Top csak az egyik operatív program, összesen mintegy 12 ezer milliárd forint európai uniós és magyarországi forrás áll rendelkezésre fejlesztésekre ebben a ciklusban.
    Hozzátette: a szaktárca országszerte szervez információs napokat, ahol a nyertes helyi pályázók mellett a Magyar Államkincstár mint irányító hatóság képviselőivel egyeztetik a tennivalókat a hatékony projektvégrehajtás érdekében.
    A források a támogatási szerződések megkötése után rendelkezésre állnak, a kormányhivatalokon keresztül pedig kiemelt eljárási rendben történnek majd az engedélyeztetések. Ez a két elem a garancia arra, hogy a következő egy-másfél évben megvalósuljanak a beruházások - mutatott rá Rákossy Balázs.
    Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte, hogy "a mai naptól június közepéig" valamennyi nyertes pályázóval megkösse az irányító hatóság a támogatási szerződést, a támogatásokat pedig július végéig kiutalják.
    A beruházásoknak az idei év végére kétharmados készültséget kell elérniük - mondta.
    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke hozzátette: a megyében benyújtott 301 pályázatból eddig 216 esetében született meg a támogató döntés, s az országban egyedülálló módon, pártállástól függetlenül, a megyei közgyűlés tagjai egyhangúlag megszavazták.
    A második körös döntést mintegy tíz nap múlva hozzák nyilvánosságra - jelezte a közgyűlési elnök.