Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európa Tanács: nem szabad elfelejteni a terrorcselekmények áldozatait

2017-05-19 17:35:00

 A terrorcselekmények áldozatait nem szabad elfelejteni, a tagállamok kormányainak ápolniuk kell az áldozatok emlékét, és többet kell tenniük az áldozatok hozzátartozóinak támogatásáért - jelentették ki az Európa Tanács tagországainak külügyminiszterei Nicosiában pénteken.

    A tájékoztatás szerint az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának nicosiai ülésén a tanács 47 tagállama új iránymutatásokat fogadott el annak érdekében, hogy javítsák terrortámadások áldozatainak és hozzátartozóknak nyújtott támogatásokat, tájékoztatást és a kárpótlást.
    Az iránymutatás leszögezi, hogy ingyenessé kell tenni az orvosi, a pszichológiai és szociális ellátást, anyagi segítséget kell nyújtani az érintetteknek. A terrortámadások sérültjeivel, az áldozatok hozzátartozóival és a jogaik védelmével foglalkozó egyesületekkel folytatott konzultációt követően információs kapcsolattartó pontokat kell létrehozni, biztosítani kell az igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférést, valamint a megfelelő időben történő kompenzációt.
    Az Európa Tanács fel hívta a figyelmet, hogy a kormányoknak megfelelő jogi és adminisztratív kereteket kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy az érintettek és az áldozatok hozzátartozói hátrányos megkülönböztetés nélkül részesülhessenek ezekből az intézkedésekből, függetlenül attól, hogy a terrorcselekmény elkövetőjét azonosították-e, letartóztatták-e vagy büntetőeljárást indítottak-e ellene.
    Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára elmondta, Európában a terrortámadások lehetősége továbbra is fennáll. Az elkövetett vagy előkészített támadások ügyében számos vizsgálat és eljárás van folyamatban, de az áldozatok és hozzátartozóik nem mindig kapják meg a szükséges gondoskodást és figyelmet. Kijelentette: az állam feladata, hogy kapcsolatba lépjen a terrorcselekmények érintettjeivel, nem pedig fordítva. A kormányoknak többet kell tenniük annak biztosítására, hogy a terrorizmus áldozatairól ne feledkezzenek meg és segítsék a túlélőket és az áldozatok hozzátartozóit a segítségnyújtás és kártérítés által - húzta alá a főtitkár.