Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári Bence: a sportlétesítmény-fejlesztés háromszorosan megtérül az egészségügyben

2017-05-19 14:43:00

 Minden sportlétesítmény-fejlesztésre költött forint háromszoros megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadásokban - mondta Rétvári Bence államtitkár a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) jubileumi, 30. küldöttgyűlésén pénteken.

    A Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében tartott eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára köszönőbeszédében kiemelte, az MDSZ évente 300 ezer diákot mozgat meg a rendezvényeivel.
    "A szervezet kiemelten foglalkozik a tehetséggondozással, amit a kormány az anyagi támogatás mellett a mindennapos testnevelés bevezetésével segített az utóbbi években" - tette hozzá Rétvári Bence. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek sportolását befektetésként is lehet kezelni, hiszen minden, sportlétesítmény-fejlesztésre költött forint háromszorosan térül meg a későbbiekben, ugyanis ennyivel kevesebbet kell az egészségügyre költeni.
    Rétvári Bence fontosnak nevezte, hogy évről évre többen jelentkeznek a testnevelő-tanári képzésekre: a korábbi száz körüli létszámmal szemben manapság évi háromszáznál is több hallgató kezdi el a tanulmányokat.
    "Nyolc éve a gyerekek alig öt százaléka mozgott egy héten legalább ötször a testnevelés órák keretein kívül, mára ez a szám 15 százalékra nőtt. Ebben pedig hatalmas szerepe van az MDSZ-nek és az általa szervezett diákolimpiának" - mondta az államtitkár.
    Rétvári Bence hozzátette, az iskolai keretekben tartott úszásoktatásnak alapvetőnek kell lennie mindenhol, ennek érdekében az első ütemben 25 település kapott tanuszodát, a második ütemben pedig további 26 létesítmény épül majd országszerte.
    A jubileumi közgyűlésen a szervezet korábbi elnökei mellett a mostani vezető, a korábbi világbajnok öttusázó Balogh Gábor is felszólalt. Kiemelte, amikor 2012-ben elnöknek választották, a legfontosabb feladata az MDSZ pénzügyi stabilitásának megteremtése volt.
    "Az, hogy itt vagyunk a 30. születésnapon, azt mutatja, ezt sikerült megvalósítani" - mondta Balogh Gábor.
    A beszédek után jubileumi elismeréseket adtak át az MDSZ korábbi vezetőinek, valamint egykori és jelenlegi dolgozóinak.