Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lázár: a kormány célja a magyar szuverenitás és függetlenség érvényesítése az EU-ban

2017-05-19 14:12:00

 A kormány 2010 óta tudatosan szervezi, érvényesíti a magyar szuverenitás és függetlenség politikáját egy szövetségi rendszerben, az Európai Unióban - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken az Országházban.

    A Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban címmel egyetemi és főiskolai hallgatóknak meghirdetett pályázat díjainak ünnepélyes átadásán Lázár János az EU előtt álló kihívások között említette az unió versenyképességének megőrzését a világgazdaságban, a Brexitet, valamint Európa átalakulását.
    Kifejtette: az EU egyre csökkenő mértékben képes hozzájárulni a világ GDP-jéhez, kérdés, hogy a Brexit után mi lesz a helyzet. Fontos megvizsgálni, hogy milyen reformokra van szükség, hogy Európa képes legyen az Egyesült Államokkal, a keleti világgal versenyre kelni, versenyképes legyen és hosszú távon fenntartható életminőséget tudjon garantálni - mutatott rá.
    A miniszter szerint az is lényeges kérdés, hogy Nagy-Britannia kilépése veszély vagy lehetőség-e az unió számára. A kormány álláspontja világos: győztesnek kell lennie Európának és Nagy-Britanniának is - jelentette ki. Hozzátette: kilépését követően Nagy-Britannia Magyarország legjelentősebb gazdasági partnere lesz az EU-n kívül.
    Lázár János Európa átalakulását illetően úgy látja, két álláspont áll szemben egymással: még nagyobb integrációra, több központi döntésre van szükség vagy erős nemzetekre, amelyek nélkül lehetetlen erős Európát építeni. "Mi nem az egyformaságban, hanem az egyenjogúságban az egyenrangúságban hiszünk" - fogalmazott, megjegyezve: Magyarországnak az erről folytatott vitában intenzíven részt kell vennie.
    A tárcavezető kiemelte: a magyar érdeket magyarok közreműködésével tudják érvényesíteni, és ehhez minden fiatalra szükség van, akik készek dolgozni azért, hogy Magyarország erősebb legyen és érdekeit érvényesíteni tudja.
    Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy Magyarország elkötelezett tagja az EU-nak, aktív részese az unióról folytatott vitának és hasznosítja a tagságából származó előnyöket.
    Emlékeztetett: nemrég Rómában a tagállamok és az uniós intézmények vezetői áttekintették az Európa előtt álló kihívásokat és arra jutottak, hogy büszkék lehetnek az elért eredményekre, és a kihívások megoldását az EU keretein belül képzelik el, mert együtt tudnak a leghatékonyabban fellépni, hogy Európa prosperáljon és biztonságosabb legyen.
    A képviseletvezető szerint az uniós vívmányok érvényesítéséhez jó szakemberek kellenek, ahogyan a tagállamok érdekeinek képviseletéhez, az új szakpolitikák kidolgozásához és az uniós intézmények jó munkájához is. A pályázat azt bizonyítja, hogy ehhez van utánpótlás Magyarországon, jó színvonalú oktatás folyik a felsőoktatási intézményekben - vélekedett.
    A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lázár János, valamint Zupkó Gábor adta át.
    A pályaműveket nyolc témakörben várták, így lehetett például egy uniós politikáról, egy tagállam uniós tagságról szerzett tapasztalatairól, az egységes piacról, az európai-amerikai kapcsolatokról vagy a Brexitről írni. A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékelte. A nyertesek pénzjutalomban részesültek, továbbá egy kétnapos brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.