Emma napja van. | 2024.04.19

Kovács Levente: a bankrendszer sokat tanult a gazdasági válságból

2017-05-19 07:25:00

A magyar bankrendszer sokat tanult a 2008-as gazdasági válságból, a devizahitelezéssel hibát követett el, aminek megvolt az ára, elveszett a szektor tőkéjének egyharmada - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára csütörtökön, a Klebelsberg Kultúrkúria rendezvényén.

    A Gazdaságetikai kérdések a reformáció tükrében címmel, a Reformáció emlékéve keretében rendezett kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: társadalmi szinten is érezhető változás, hogy sokkal felelősebben állnak hozzá az eladósodás kérdéséhez az emberek. A pénzügyi ismeretek terén azonban egy nemzetközi felmérés szerint még mindig rosszul állnak a magyarok. A bankszövetség nagyon fontosnak tartja, hogy a pénzügyi kultúra emelkedjen, és ezzel az emberek válságálló képessége erősödjön, akár gazdasági, akár családi válságról van szó - mondta.
    Szabó B. András evangélikus teológus, pestújhelyi lelkész úgy vélekedett, a válság fő problémája etikai jellegű volt, az információ aránytalanul oszlott meg. A teológus szerint nagyon fontos, hogy az alacsonyabban iskolázottak is szerezzenek annyi ismeretet, hogy védve legyenek az őket állandóan bombázó, a lehetőségeiknél nagyobb fogyasztásra ösztönző reklámokkal szemben.
    A beszélgetésen szó volt arról is, a társadalmi újraelosztás hogyan tehető igazságossá. Kovács Levente ezzel kapcsolatban elmondta: Európában a jövedelmek nagy részét a szolidaritási elv alapján újra elosztják. Magyarországon a kormány a jövedelmeket egységes, lineáris kulcs szerint adóztatja meg. Európában vannak országok, ahol progresszív adókulcsok vannak, a gazdagok arányaiban sokkal többet adóznak, és a létrehozott vagyont még egyszer megadóztatják.
    A főtitkár úgy vélekedett, az újraelosztásnál figyelemmel kell lenni a társadalmi közegre is, Magyarországon - ismerve az adófizetési morált, az alacsony tőkefelhalmozást - nyilvánvalóan más elvek szerint kell kialakítani. Emellett az elosztásoknál valamilyen szinten a demográfiai problémákat is figyelembe kell venni. Úgy vélekedett, az újraelosztás szempontjából a magyar kormány helyes úton jár.
    Kitért arra is, hogy Magyarországon egyre több olyan ember van, aki a saját vagyonából jelentős alapítványokat hozott létre, hogy társadalmi felelősségével éljen.
    A magán- és közpénz védelmére irányuló kérdés kapcsán Kovács Levente úgy vélekedett, nincs kis lopás és nagy lopás, a lopás és korrupció bármilyen mértéke elfogadhatatlan, mindet nevén kell nevezni, és el kell utasítani.
    A rendezvényre eljöttek a Nem adom a házam mozgalom tagjai, akik egyebek mellett "Keresztény értékrend = kilakoltatás?" felirattal várták az előadókat. A mozgalom képviselői csendben hallgatták a beszélgetést, majd a rendezvény végén, már az épület előtt, feltették ugyanezt a kérdést Kovács Leventének. A főtitkár elmondta, egyetért azzal, hogy mindenkinek joga van a fedél alatt maradáshoz. Hozzáfűzte azonban, ha valaki önrész nélkül vett egy lakást és a hitelből semmit nem fizetett vissza, akkor is fedél alatt kell maradnia, de nem biztos, hogy ugyanazon alatt, amely most az otthona.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó