Auguszta napja van. | 2024.03.29

ENSZ-szakértők a civil szervezetek szóló törvényjavaslat visszavonását kérik a kormánytól

2017-05-16 15:40:00

Az ENSZ két emberi jogi szakértője a külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat visszavonását követeli a magyar kormánytól - közölte az ENSZ Információs Szolgálata (UNIS) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A törvény - amennyiben az Országgyűlés elfogadja - súlyosan csorbítja majd a szólás- és a gyülekezési szabadságot - állítja Michel Forst, az emberi jogok védői helyzetének különleges jelentéstevője és David Kaye, a szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevő, akik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa legnagyobb független szakértői testületének tagjai. 
    "A civil szervezetek pénzügyi átláthatóságát a már létező törvények is biztosítják, az új tervezet csak hátrányosan megkülönböztetné, hiteltelenné tenné és megbélyegezné azokat civil szervezeteket, amelyek részben vagy teljesen külföldről kapják támogatásukat. A törvénynek elfogadása esetén dermesztő hatása lenne nemcsak a nézeteltérés békés kifejezésére, hanem az NGO-k és a kormány tevékenyégét figyelő, az emberi jogok megsértéseire rávilágító egyéni emberijog-védők munkájának elfogadottságára is" - állapították meg a szakértők.
    Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több tagja számos becsmérlő megjegyzést tett olyan civil szervezetekre, amelyek külföldi támogatást kapnak, különösen azokat támadták, amelyeket Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány finanszíroz. ezek a nyilatkozatok "komoly aggodalmat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire elkötelezett az alapvető szabadságjogok és a demokratikus társadalom mellett. Felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet, és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel összhangban mind a gyakorlatban, mind a szavak szintjén teremtsen biztonságos és támogató környezetet a civil társadalom szervezeteinek" - írta állásfoglalásában Michel Forst és David Kaye.