Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hoppál Péter: jövőre is folytatódnak a kulturális beruházások 

2017-05-16 13:10:00

 Mintegy 40 milliárd forint többletforrás juthat a kulturális területnek a májusban benyújtott, 2018-as költségvetés tervezete szerint, így folytatódnak a már megkezdett kulturális beruházások, de újakat is terveznek indítani - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán, kedden.

    Az államtitkár kiemelte, hogy jövőre több forrás juthat művészeti programokra és fesztiválok támogatására, valamint új költségvetési sorokat hoztak létre a művészeti, kulturális fesztiválok támogatására is. "Ezek száz milliós, egy-egy milliárdos többletet jelentenek, de az igazi nagy költségvetési többletünk az infrastruktúra fejlesztésből adódik" - mutatott rá.
    Hoppál Péter elmondta, hogy az elmúlt időszakban befejeződött a Pesti Vigadó, a Zeneakadémia, az Erkel Színház, valamint a Várkert Bazár felújítása, folytatódik a Liget Budapest program, emellett felújítják a budai Vigadót, az Iparművészeti Múzeumot és az Operaházat.
    Az államtitkár elmondta, hogy a kultúrára fordított állami források összege minden területen emelkedni fog, a kulturális államtitkárság saját keretén belül felhasználásra szánt állami forrás az idei 66,9 milliárd forintról 79,6 milliárd forintra változhat, amely mintegy 13 milliárdos többletet jelentene.
    Kiemelte: a tervezet szerint a fejlesztésekre jövőre több mint 40,3 milliárd forint fordítható az idei 27,5 milliárd forinthoz képest. A kulturális alapellátásra is több forrás jutna jövőre: a korábbi 8,2 milliárdos normatív finanszírozáson felül 2,4 milliárdos többlettel számolnak - emelte ki. 
    Hoppál Péter elmondta azt is, hogy kulturális alapellátás keretében a kistelepüléseket szeretnék fejleszteni, amelyeknek az eddigi 1,2 millió forintos évi normatívájuk 1,8 millió forintra emelkedik, ezzel 50 százalékos többletforrást biztosítva nagyjából kétezer településnek.
    "A megkezdett fejlesztéseket folytatjuk: a Liget Budapest program keretében a zöld felületek megújítása és revitalizálása, arányainak növelése a legfőbb feladat" - emelte ki az államtitkár hozzátéve, hogy a lebontott, rossz állapotú épületek helyén pedig 21. századi épületek épülnek. Emellett teljesen megújulhat a Közlekedési Múzeum, folytatódik a Magyar Állami Operaház műhelyeit és raktárait befogadó Eiffel Bázis építése és az Iparművészeti Múzeum tervezése is, de bíznak benne, hogy a megindulhat az Operaház teljes felújítása is - sorolta.
    "Nem állunk meg Budapestnél, a vidék kulturális infrastrukturális megújulását is kormányzati döntésekkel alátámasztottuk, úgyhogy beindul a debreceni Csokonai Színház 9 milliárd forintos teljes felújítása, a kaposvári Csiky Gergely Színház hasonló mértékű rekonstrukciója, de ott van még a Veszprémi Petőfi Színház, amit szintén felújítunk" - mondta el Hoppál Péter. Hozzáfűzte: ezen felül további kulturális intézmények felújítására kerül sor Tatabányán, Szolnokon és más vidéki nagyvárosokban is, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed működését pedig 1,7 milliárddal támogatják majd a tervezet szerint.