Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megduplázódott a megkezdett építőipari munkák összértéke az első negyedévben egy kutatás szerint

2017-05-15 11:37:06

 

Az év első három hónapjában 458,4 milliárd forintnyi építési beruházás indult el, míg tavaly az első negyedévben az összeg nem érte el a 230 milliárd forintot, vagyis a megkezdett hazai építőipari munkák összértéke megduplázódott - derül ki a legfrissebb EBI építésaktivitási jelentésből.

 

    Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont, az ibuild.info és a Buildecon Építésgazdasági Kutató által készített anyag szerint a jelentős növekedésben nagy szerepet játszott a lakásépítési beruházások felfutása, illetve egyes kiemelt infrastrukturális projektek és stadion-fejlesztések.
    Az új lakásépítési beruházások volumene 150 százalékkal emelkedett 2016 első három hónapjához képest, összesen 82 milliárd forint értékben indultak el projektek az idei év első negyedévében.
    Az irodapiacon is számos épület építése, illetve felújítása kezdődött el, de itt az élénkülés nem most kezdődött, már tavaly is érzékelhető volt. Idén az első három hónapban 53 projekt indult el, ami kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban megkezdett 88 beruházás, az idei építőipari megrendelések azonban jelentősen nagyobbak. Várhatóan csaknem 36 milliárd forintból valósulhatnak meg, míg tavaly az első negyedévben 28 milliárd forint értékben indultak fejlesztések az irodapiacon.
    A magasépítések terén a harmadik legjelentősebb szegmensnek számító ipari épületek és raktárak esetében ugyanakkor nem tapasztalható az iroda- és lakáspiacra jellemző élénkülés, az új irodaépítési kivitelezési munkák volumene 2007 óta először meghaladta az ipari épületek és raktárak elkezdett beruházásainak értékét. Ez utóbbiak összege 28,5 milliárd forintot tett ki az idei első negyedévben - derül ki a jelentésből.
    Az építőipari megrendelések növekedésében a legnagyobb szerepe a mélyépítési beruházások felfutásának volt. Az év első három hónapjában 254,6 milliárd forintra nőtt az elkezdett beruházások állománya, míg a tavalyi év azonos időszakában körülbelül ennek ötöde volt az induló projektek összértéke. Egy-két kiemelt beruházás elindulása játszott elsősorban nagy szerepet a növekedésben, például megkezdődött a Puskás Ferenc stadion, valamint a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal építése.
    A beruházások jelentős része, 75 százaléka a Közép-Magyarország régióban indult el. Itt volt tapasztalható a legnagyobb növekedés is, 2016 azonos időszakához képest az új kivitelezési munkák értéke megnégyszereződött az adatbázisban szereplő projektek alapján.
    Az év első három hónapjában a főváros környékén több beruházás kezdődött el, mint 2012 és 2015 között az egyes években összesen, illetve az indított beruházások volumene a tavalyi év teljes volumenének 60 százalékát is meghaladta. Ebben az is fontos szerepet játszott, hogy a nagyberuházások itt indultak el - közölték.