Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szemétháború Renzi és az Öt Csillag Mozgalom között

2017-05-14 21:16:00

Seprűvel a kezében takarította Róma utcáit Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára vasárnap annak a kampánynak a keretében, amelyet Virginia Raggi az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) római főpolgármestere ellen indított az olasz fővárost ellepő hulladék miatt. 

    A PD politikusai és önkéntesei - citromsárga pólóban - Róma negyvenhárom különböző helyszínén takarítottak. Parkokban, utcákon, tereken szedték össze a szemetet. Az akciót Matteo Renzi hirdette meg egy héttel ezelőtt, amikor hivatalosan is beiktatták a PD főtitkári székébe.
    A várostakarítás Matteo Renzi kampányának első látványos kezdeményezése volt, amellyel már a következő olasz parlamenti választások megnyerésére készül a PD politikai vetélytársának tartott M5S-szel szemben. 
    Rómában az utóbbi hetekben ismét akadozott a hulladék elszállítása, és az utcákon felgyülemlett a szemét. A felmérések szerint az olasz fővárosban élők a hiányos köztisztaságot jelölik meg Róma kiemelt problémái között. Utoljára 2015 nyárán lepte el hulladék Róma utcáit, és akkor a szeméthelyzet, valamint a korrupciós botrányok Ignazio Marino PD-főpolgármester lemondásához vezettek. 
    A PD akcióját megelőzve a római köztisztasági vállalat (Ama) a héten rendkívüli takarítást tartott. 
    Virginia Raggi irónikus videóüzenetben gratulált Matteo Renzinek és a PD-nek, hogy eltakarítja azt, amivel  "az utóbbi 20 évben a PD-főpolgármesterek szennyezték be az olasz fővárost". Raggi szerint az egyszeri takarítás nem volt más, mint a PD választási reklámja. 
    A PD és az M5S szópárbaját Maurizio Gasparri a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa "szemetesek harcának nevezte". Silvio Berlusconi a FI elnöke pedig emlékeztetett, hogy a Rómát magába foglaló Lazio tartományt PD politikus vezeti, így a PD szintén felelős a Rómát sújtó örökös szemétproblémáért. 
    A tízezer dolgozót foglalkoztató Ama nem bírja tisztán tartani Rómát, amely naponta 5 ezer tonna háztartási hulladékot termel. Ebből 2100 tonna szelektáltan gyűjtött, a maradék 2900 tonna részben Lazio tartomány hulladék-feldolgozóiba kerül, többségében azonban külföldre szállítják. A római önkormányzat tavaly kötött több éves szerződést Ausztriával, ennek értelmében hetente ezer tonna nem szelektált háztartási hulladékot szállítanak Ausztriába vasúttal,tonnánként 140 euróért.