Emma napja van. | 2024.04.19

Orosz szenátor: kiberterrorista támadás történt

2017-05-14 16:59:00

A kiberterrorizmus megnyilvánulásának nevezte a több tucat országban a WannaCry rosszindulatú programmal pénteken elkövetett támadást Franc Klincevics, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának első elnökhelyettese.

    Klincevics  a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ilyen tömeges, és feltehetően egy központból végrehajtott, vagy egymással összefüggésben álló hackertámadásokra még nem volt példa. A  Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég pénteken azt állította, hogy a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt.
    A politikus szerint a társadalom normális működését biztosító, létfontosságú rendszereket ért támadás, ezért, mint mondta, "az emberiségnek kiberterrorizmussal van dolga". Úgy vélekedett, hogy "a világ nagyon komoly figyelmeztetést kapott".
    Oroszországban pénteken a hivatalos bejelentések szerint egyebek között a legnagyobb orosz pénzintézménynél, a Szberbanknál, a Megafon és a Vimpelkom mobiltelefon-szolgáltatónál, a belügyi, a katasztrófa-elhárítási és az egészségügyi minisztériumnál és az állami vasúttársaságnál észleltek kibertámadást. "Kritikus" károk elszenvedését sehol sem ismerték el, az érintett intézmények az állították, hogy a behatolást elhárították, vagy lokalizálták.    
    A TASZSZ ugyanakkor úgy értesült, hogy a belügyminisztérium jogosítvány-kibocsátó rendszere az ország több körzetében leállt.