Gedeon napja van. | 2024.03.28

V4 országok: egyenlően támogassa a KAP-reform a gazdálkodókat 

2017-05-12 19:01:00

 A Visegrádi négyek (V4) országainak agrárkamarái szerint a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban. A delegációk szerint fontos, hogy minden aktív uniós gazdálkodót egyenlően, megkülönböztetéstől mentesen támogassanak. 

    A V4-ek agrárkamaráinak 65. ülését rendezték meg május 11-12-én a csehországi Brnóban, ahol a Magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak. Az ülésen meghívott vendégként részt vettek a Horvát Agrárkamara (HPK), a Szlovén Agrárkamara (KGZS) és a Farm Europe képviselői.
    A KAP 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban az agrárkamarák képviselői egyetértettek abban, hogy intenzívebben kell együttműködni. 
    Megvitatták a kiskereskedők tisztességtelen piaci gyakorlatait és visszaélésüket a kiváltságos helyzetükkel a beszállítói-kiskereskedői kapcsolatokban. 
    A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak képviselői arra kérik a nemzeti kormányok képviselőit, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőit, hogy az Európai Unió a tagállamokkal együtt fogadja el a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket a kereskedelmi láncok tisztességtelen gyakorlatai szabályozásának és a szabályozás végrehajthatóságának biztosítására.
    A mezőgazdaság további kiterjesztése helyett az úgynevezett intelligens és precíziós mezőgazdasági gyakorlatokat kell előmozdítani nemzeti és uniós szinten egyaránt, ami fokozott élelmiszertermeléshez vezet, ugyanakkor csökkenti az inputanyagok, mint például a műtrágyák, növényvédő szerek, üzemanyagok és a víz felhasználását - húzták alá a találkozón.