Auguszta napja van. | 2024.03.29

Darák Péter: az új perrendtartás rövidíti az eljárásokat

2017-05-12 18:30:00

 Az új polgári perrendtartás szétválasztja egymástól a per felvételét és a bizonyítási szakaszt, ezzel világos rendet alkot és rövidíti a polgári peres eljárások idejét - mondta a Kúria elnöke pénteken Tatán, a Magyar Jogászegylet Komárom-Esztergom megyei szervezetének konferenciáján.

    A január elsején hatályba lépő új polgári perrendtartást ismertető rendezvényen Darák Péter hozzátette, ma az eljárások egy része azért húzódik el, mert "az ügyvédek csöpögtetik a bizonyítékokat, nem találják a megfelelő bizonyítási eszközt", és emiatt folyamatosak a halasztások egy-egy perben.
    A Kúria elnöke elmondta, az új törvény szerint nem elég egy ügyet elvállalni, a peres féllel együtt kell átgondolni a várható fejleményeket, és az ügyvédnek már a keresetlevélben meg kell jelölnie, milyen bizonyítást lát szükségesnek.
    Darák Péter rámutatott, a bírónak a jelenleginél aktívabb alapállással, az érintettekkel közösen kell meghatároznia, hogy mi lesz a per tárgya. Egyszerűbb esetekben, ha egy tárgyaláson megtörténik a perfelvétel és a bizonyítást is sikerül egy ülésben lefolytatni, két tárgyalási napon belül lezárható egy ügy.
    Az ítélkezés átláthatósága érdekében az új perrendtartás nem engedi, hogy a bíró jogi véleményét az ítélet kihirdetéséig magában tartsa, mert ezzel elvész az eljárás hatékonysága. Ha a bíró jogi álláspontja eltér a felek által kifejtettektől, akkor ezt velük időben közölni kell, hogy újragondolhassák álláspontjukat - mondta a kúriai elnök.