Márk napja van. | 2024.04.25

Pogácsás: a saját erőnkből, de egy nagy szövetség részeként fejlődhetünk

2017-05-12 17:10:00

Magyarország megalapozottan, a saját erejéből, a saját munkájából képes fejlődni, képes a pénzügyi béklyókat levetve a saját lábára állni, persze egy olyan nagy szövetség részeként, amellyel vitatkozunk, ugyanakkor ragaszkodunk hozzá - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára pénteken Zalaegerszegen.

    Pogácsás Tibor a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából tartott díszközgyűlésen közölte: évszázadokon át nagyon sokat tettünk azért a nagy szövetségért, amelynek tagjai vagyunk, és azért, hogy ez a kontinens vagy a tőlünk nyugatabbra élők békében élhessenek. 
    "Most sem ellenük vagyunk, most is értük vagyunk és értük aggódunk", és igyekszünk úgy alakítani a saját és a közös történelmünket, hogy évszázadok múltán is dicsőséges maradjon ez a közös történelem - tette hozzá.
    A nagyobb gazdasági önállóság teszi lehetővé azt is, hogy a megyei jogú városok olyan fejlesztésekbe foghassanak a Modern városok programja keretében, amelyek sikeressé tehetik őket a felgyorsult technikai, társadalmi versenyben is. Ezek a fejlesztések pedig nemcsak az adott várost szolgálják, hanem a térség lakóit, településeit is, mint a járműipari tesztpálya is, amelynek éppen a jövő héten teszik le az alapkövét - jelezte a BM államtitkára.
    Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke köszöntőjében ugyancsak arról beszélt, hogy a város felelőssége jóval túlterjed a földrajzi, közigazgatási határain, mert az itteni élet, az itt születő döntések az egész térség életét befolyásolják. Zalaegerszeget "életrevaló településként" jellemezte, amely az itt élők lelkületének, szellemiségének és tenni akarásának köszönhetően emelkedett ki a többi közül.
    Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere az ünnepi közgyűlésen felidézte, hogy az 1241-42-es tatárjárás után, 1247-ben a veszprémi püspök rendelkező oklevelet adott ki a zalaegerszegi Mária Magdolna-kápolna jövedelmeinek elosztásáról. Ez az első ismert okirat, amelyben a város neve előfordul, még "Egurscug" formában, és erre a 770 évvel ezelőtti eseményre emlékezik idén a zalai megyeszékhely.
    Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 770 évben élt polgárok, városépítők utódai azt szeretnék, ha Zalaegerszeg "nemcsak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne", ahol mindenki megtalálja a jövőjét.
    A zalaegerszegi ünnepi közgyűlés keretében adták át a város kitüntetéseit is. Díszpolgári címet kapott Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész. Pro Urbe díjban részesült Stróber László apát-plébános és Szakály István, a Zalaegerszegi Atlétikai Klub igazgatója.