Auguszta napja van. | 2024.03.29

HM: a V4-es védelmi együttműködés erősítéséről tanácskoztak Krakkóban

2017-05-12 15:32:00

A visegrádi védelmi együttműködés erősítéséről tárgyaltak a négy ország védelmi tárcáinak képviselői Krakkóban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a visegrádi együttműködés (Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Magyarország) soros lengyel elnöksége által szervezett, úgynevezett Magas Szintű Testület (Senior Body) ülésén Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára vett részt. 
    A pénteki lengyelországi találkozón a V4-ek napirendjén szereplő politikai és gyakorlati kérdések széles körét tekintették át a védelmi tárcák miniszterhelyettesei. Egyeztettek a V4-EU-harccsoport felkészítéséről, amelyet - a 2016 első félévében adott sikeres készenléti szolgálat nyomán - 2019 második félévére ismét felajánlottak. Megvitatták a harccsoport hosszabb távú bővítésének lehetőségeit is.
    A résztvevők áttekintették továbbá a NATO és az EU aktuális védelempolitikai kérdéseit, különös tekintettel a hónap végén tartandó NATO-csúcstalálkozó témáira: a közös teherviselésre és a NATO terrorizmus elleni szerepvállalására.
    A visegrádi partnerek a találkozó zárásaként megvitatták az EU globális stratégiájának végrehajtását részletező védelmi és biztonsági terv megvalósításának helyzetét, és tárgyaltak a V4-ek regionális légtérvédelmi együttműködésről is - írta a HM.