Gedeon napja van. | 2024.03.28

A lakásárak lassuló növekedésére számít az MNB

2017-05-12 14:18:00

 Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly, az év végére lassult az éves növekedés, ami az idén is folytatódhat - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank pénteken kiadott lakáspiaci jelentését ismertetve.

    A legnagyobb mértékű, 22,5 százalékos növekedés Budapesten volt 2016-ban, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest - emelte ki.
    Az igazgató hangsúlyozta, a lakáspiacot továbbra is az árak növekedése és a forgalom bővülése határozta meg. A piac ugyanakkor érettebb szakaszába lépett, a megemelkedett keresletre a kínálati oldal is egyértelmű élénküléssel reagált.
    A harmadszor kiadott jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette.
    Sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagban számított emelkedése nem tekinthető túlfűtöttnek - közölte Fábián Gergely. Tavaly a vidéki városokban 13,8, a községekben 9 százalékot kissé meghaladó mértékű volt a lakásárak átlagos emelkedése. A fővárosban a jelentősen megemelkedett árak miatt már nem nőtt tovább a forgalom.
    Az igazgató jelezte: várakozásaik szerint 2017 első fél évében a lakásárak növekedési dinamikája lassulni fog, de marad a kétszámjegyű emelkedés.
    A keresleti oldalon a reáljövedelmek stabil növekedése és a kedvező munkaerő-piaci helyzet élénkíti a lakáspiacot. Az alacsony kamatkörnyezet a befektetési keresletre is hat.
    A jelentés megállapította, hogy a hitelezési folyamatok továbbra is támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését, mintegy 42 százalékkal nőtt az új lakáscélú hitelkihelyezések volumene. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások súlya nőtt, kissé meghaladta a tranzakciók felét.
    Az adósságfék-szabályok továbbra is korlátozzák a túlzott eladósodást, így az új hitelezés bővülése még fenntarthatónak tekinthető az MNB szerint. A hitelfelvevők többsége jóval a limitek alatt vett fel kölcsönt.
    Fábián Gergely kiemelte azt is, hogy a lakásárak növekedése tavaly meghaladta az építési költségekét, ami kedvezően hat a fejlesztésekre. Kockázatot lát ugyanakkor az MNB a szakképzett munkaerő hiányában.
    A kiadott építési engedélyek megugrása után tavaly már az átadott új építésű lakások száma is kétszámjegyű emelkedést mutatott. Az új építésű lakások koncentráltan jelennek meg a fővárosban. A projektek döntő többségét 2018-ban adják át, így a kínálat folyamatos bővülésével csökkenhet az árnyomás a budapesti lakáspiacon.
    A jelentés kiemelten foglalkozik a balatoni lakásárak alakulásával. A balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca kiemelkedő a fővárosi lakáspiac mellett. Fábián Gergely elmondta: a balatoni lakásárak hosszabb távon nagyobb stabilitást mutatnak, a válság hatására az országos átlaghoz képest kisebb mértékben vesztettek értékükből, viszont jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál nagyobb áremelkedés.
    Az MNB számításai szerint országos átlagban a lakásárak szintje elmarad a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szinttől, így az árak folyamatos emelkedése még fenntarthatónak tekinthető - közölte Fábián Gergely.