Gedeon napja van. | 2024.03.28

A BM visszautasítja az EP szociáldemokrata frakciójának közleményét

2017-05-11 19:59:00

A Belügyminisztérium (BM) visszautasítja az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának (S&D) keddi közleményében foglaltakat. A tárca csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében cáfolta, hogy a tranzitzónákban elhelyezett menedékkérők "borzalmas" körülmények között lennének.

    A magyarországi menekülttáborokban uralkodó "borzalmas" körülmények kivizsgálására és mielőbbi cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot kedden az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D), miután a párt háromtagú delegációja látogatást tett a magyar-szerb határon.
    A BM közleménye szerint a S&D delegációja múlt pénteken járt a röszkei tranzitzónában, de látogatásuk során nem kifogásolták az elhelyezés körülményeit. A BM kiemelte: több nemzetközi delegáció, többek között az Európai Bizottságé is ellátogatott a tranzitzónákba, "egyetlen kritikai észrevételt nem fogalmaztak meg az elhelyezés körülményeivel kapcsolatban".
    Felidézték, hogy március 28. óta a menedékkérelmi eljárás lefolytatását tranzitzónában kell megvárniuk a kérelmezőnek. A tranzitzóna kialakításakor egymástól elkülönített szektorokat alakítottak ki az egyedülálló férfiak, az egyedülálló nők, a 14. év feletti kísérő nélküli kiskorúak és a családosok számára. Valamennyi szektorban van közösségi helyiség és ökumenikus imaszoba, biztosított a wifi-hozzáférés, továbbá van televízió, amelyen arab nyelvű csatorna is nézhető. Ezen felül vannak sporteszközök, a családi szektorban játszótér és játszószoba. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH)szociális munkásai napközben a gyerekeknek különböző foglalkozásokat is szerveznek  - sorolta a BM.
    Kiértek arra is, hogy a BMH különös figyelmet fordít arra, hogy a családtagokat együtt helyezzék el. "A menekültügyi hatóság - összhangban a nemzetközi és európai uniós irányelvekkel - minden esetben figyelembe veszi a gyermekek mindenek felett álló érdekét, valamint a család egységének fenntartását" - olvasható a BM közleményében.