Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kövér László: problémamentesek és gazdagok a magyar-finn kapcsolatok

2017-05-11 16:16:03

Problémamentesek és gazdagok a magyar-finn kapcsolatok, amelyhez az értékazonosság mellett a nyelvrokonság is szilárd alapot teremt - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Helsinkiben.

    Szilágyi Zoltán, az Országház sajtófőnöke közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy Kövér László finnországi tárgyalásainak első napján találkozott Maria Lohelával, a finn parlament elnökével, Mauri Pekkarinen első alelnökkel, Anne-Mari Virolainennel, az európai ügyekért felelős nagybizottság elnökével, továbbá a parlamenti frakciók képviselőivel.
    A magyar házelnököt Juha Sipilä miniszterelnök is fogadta.
    "Magyarország kapcsolatrendszere szempontjából nagyon fontos régióként tartjuk számon az észak-európai országokat, köztük Finnországot" - mondta Kövér László. "Finnország szövetségesünk az Európai Unióban és partnerünk a NATO-ban, a két ország problémamentes és gazdag kapcsolatrendszeréhez az értékazonosság mellett a nyelvrokonság is szilárd alapot teremt" - tette hozzá.
    A házelnök gratulált a finn államiság százéves évfordulójához, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy 2011-et követően, újabb hivatalos látogatására éppen ebben az évben kerülhetett sor.
    A magyar-finn parlamenti kapcsolatokról szólva a házelnök rendszeresnek és sokszínűnek nevezte azokat. Hozzátette, hogy a szoros kapcsolatok kiépítésében kiemelkedő szerepet vállal a 17 tagú magyar-finn baráti csoport Vitányi István vezetésével, valamint az ugyancsak az Országgyűlésben működő önálló finnugor baráti tagozat is.
    A megbeszéléseken a felek egyetértettek abban, hogy közös céljuk az Európai Unió erősítése, de nem a brüsszeli intézmények erősítése, hanem az erős tagállamok közötti egyenrangú vitán alapuló, mindenkire egyöntetűen vonatkozó és mindenki által betartott döntések által.
    "A közös döntések meghozatalakor pedig minden tagállam álláspontját figyelembe kell venni. Mi nem több Európát, hanem erősebb Európát szeretnénk" - jelentette ki Kövér László.
    "Az unió hatékony működéséhez szükség van a nemzeti parlamentek véleményeinek jobb becsatornázására az uniós döntéshozatali folyamatba, a nemzeti parlamenteknek az uniós döntéshozatali folyamat aktív részeseivé kell válniuk. Elégedetlenek vagyunk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Brüsszel a nemzeti parlamenteknek biztosít" - fogalmazott Kövér László.
    A gazdasági együttműködésről szólva az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy sajnos nem éri el az egyéb - társadalmi, kulturális, oktatási - területen tapasztalható kiváló szintet. Emlékeztetett arra, hogy a Nokia magyarországi gyártókapacitásának 2011-es megszüntetése önmagában is jelentős volumencsökkenést okozott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a finn óriásvállalat Magyarországon idén felépített globális technológiai, kutató-fejlesztő központjának jövőbeni tevékenysége bizakodásra ad okot.
    Kövér László ünnepélyes keretek között átadta Maria Lohela házelnöknek a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést, amelyet Áder János köztársasági elnök adományozott neki a két ország kapcsolatainak és a két nép barátságának erősítése érdekében kifejtett tevékenységéért.
    Az Országgyűlés elnöke pénteken házelnöktársával, valamint a finn és a lett miniszterelnökkel közösen, Helsinki polgármesterének jelenlétében fát ültet a finn államiság centenáriumi ünnepségeinek keretében - olvasható a közleményben.