Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2017-05-11 17:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünk nyugati részén többközéppontú ciklon helyezkedik el, a hozzá tartozó frontok mentén többnyire erősen felhős az ég, többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. Szintén sok a felhő a Kelet-európai-síkság keleti, délkeleti területei fölött, ott szórványosan esik az eső. Európa más tájainak időjárását anticiklonális hatások alakítják, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti felén általában 2 és 11 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi területein néhol napközben is fagy. Ennél jóval melegebb van a déli, délnyugati vidékeken, ahol a délutáni órákra többnyire 20 és 28 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolország déli részén helyenként 30 fokot is mérnek. Péntek estig a Kárpát-medence fölé dél, délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, egyre melegebb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig:
    --------------------------------------------------
    Délnyugat felől egyre több helyen átmenetileg megnövekszik, éjszaka helyenként megvastagszik a felhőzet. Eleinte néhol, majd egyre többfelé, főként a Duna vonalától keletre számíthatunk záporesőre, zivatarra. Pénteken napközben erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, több helyen lehet zápor, zivatar. Főként északon és az Észak-Alföldön heves zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódik. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 20 és 27 fok között alakul, de északkeleten néhol 19 fok is lehet.