Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MNB 80 millió forint bírságot szabott ki egy befektetési szolgáltatóra

2017-05-11 08:28:28

Mintegy 80 millió forint bírságot szabott ki a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Pro Trade FX Inc. befektetési szolgáltatóra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli befektetési szolgáltatási és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

    Az MNB bűncselekmény gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett és megtiltotta, hogy engedély vagy bejelentés hiányában befektetési szolgáltatási, illetve függő ügynöki tevékenységet végezzen a társaság.
    A bírságösszeg meghatározásánál az MNB elsődlegesen a jogosulatlan tevékenységgel megszerzett jutalékokat vette alapul. Súlyosító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt, és a társaság tevékenységét kettő külföldi befektetési vállalkozás (FX Central Clearing Ltd., Sensus Capital Markets Ltd.) javára végezte.
    Az MNB vizsgálata megállapította, hogy a társaság jegybanki engedély nélkül, jutalék ellenében végzett kifejezetten a magyar befektetők számára - az említett külföldi befektetési szolgáltatók kereskedési számláihoz kapcsolódó - tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfólió-kezelési) és függő ügynöki tevékenységet.
    Közleményében a jegybank emlékeztetetett arra, hogy az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az unión kívüli, jellemzően off-shore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, esetükben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül. 
    Az MNB nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztók tájékozódjanak minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban.