Auguszta napja van. | 2024.03.29

A debreceni vállalkozók szerint barátjuk a város

2017-05-10 18:22:00

 

A debreceni vállalkozók 85 százaléka vállalkozásbarátnak ítéli meg a várost - jelezte egy reprezentatív felmérés eredményére utalva a cívisváros gazdasági alpolgármestere szerdán, az EDC Debrecen város- és gazdálkodásfejlesztési központban tartott sajtótájékoztatón.

 

    Barcsa Lajos hozzátette: a megkérdezett kétszázhúsz kis- és középvállalkozás (kkv) 41 százaléka kifejezetten támogatói környezetről számolt be, de pozitívak az üzleti helyzettel kapcsolatos várakozások is: tízből hét cég javulást vár a jövőben.
    Mindezeket az is alátámasztja, hogy a vállalkozások 75 százaléka újra befektetne Debrecenben, sőt a cégek 69 százaléka hajtott végre valamilyen fejlesztést az elmúlt üzleti évben - tette hozzá.
    Barcsa Lajos elmondta: a novemberben készült anonim felmérés adatainak feldolgozása után most újabb felmérést indítanak - és ezeket félévenként megismétlik -, hogy az önkormányzat folyamatosan tájékozódjon, milyen intézkedésekkel támogathatja a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, amelyeknek a száma az egyéni vállalkozók nélkül meghaladja a kilencezer ötszázat Debrecenben.
    Példaként említette azt a novemberi felmérésben megfogalmazott vállalkozói véleményt, miszerint túl bürokratikus a polgármesteri hivatal eljárása a belvárosi vendéglátó-teraszok engedélyezése ügyében.
    A felvetések eredményeként az önkormányzat az EDC közreműködésével 30 napra rövidítette a kihelyezett teraszok engedélyeztetését, csökkentette az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terheket, és ezentúl nem kell évente megújítani az engedélyt, az már három évre is kiadható - ismertette Barcsa Lajos.
    Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője kiemelte: fontos feladatuk a helyi kkv-k segítése, amihez információk kellenek.
    A felmérés most induló második körében egyebek mellett az üzleti környezetről, a növekedési lehetőségekről és fejlesztési elképzelésekről kérdezik meg a debreceni vállalkozásokat.
    Póser Zoltán az MTI érdeklődésére elmondta azt is: a 9500 helyi vállalkozás 97,5 százaléka néhány fős mikrovállalkozás. A 2,5 százalékot kitevő 300-400 kkv, illetve nagyvállalat adja Debrecen gazdaságának - árbevételének, foglalkoztatott létszámának - több mint 80 százalékát.