Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rákossy Balázs: heteken belül teljessé válhat a TOP-nyertesek listája Bács megyében

2017-05-10 13:36:00

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP)  Bács-Kiskun megye rendelkezésére álló 63,2 milliárd forint kétharmadát már lekötötték a sikeresen pályázók, a fennmaradó részről pedig várhatóan heteken belül megszületnek a döntések - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán, a TOP-ról szóló tájékoztató-sorozat első állomásán, Kecskeméten.

    Rákossy Balázs kiemelte: a megyék és a megyei jogú városok fejlesztését szolgáló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szakaszhatárhoz érkezett. Két év előkészítő munkájának eredményeként országszerte és Bács-Kiskun megyében is összeállt a helyi gazdaság és versenyképesség erősítését, a foglalkoztatás bővítését szolgáló fejlesztések listája. 
    A nyertesek tájékoztatására a következő hetekben az ország összes megyéjében szerveznek a kecskemétihez hasonló információs napot - tette hozzá az államtitkár.     Aláhúzta: a következő 2-2,5 év feladata, hogy a támogatott fejlesztések átláthatóan, tisztességgel, a költségvetési kereteknek megfelelően megvalósuljanak - mondta.     Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a tájékoztatón arról beszélt: a tárca törekszik arra, hogy a nyertesek minél előbb meg tudják valósítani projektjeiket. Ennek érdekében elvárás, hogy az államkincstár a következő 30 napban megkösse a támogatási szerződéseket az érintettekkel. A kedvezményezettektől pedig azt várja a minisztérium, hogy a fejlesztések megvalósítása ez év végére elérje a 66 százalékot.     Font Sándor megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta: az elmúlt időszakban nélkülözhetetlen volt a közvetítés az irányító hatóság és a pályázók között a vitatott, vagy nem egyértelmű kérdések tisztázására. Emellett fontos eredmény, hogy sikerült összhangot teremteni az igények között annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló uniós forrás egésze felhasználható legyen és a projektek ne rivalizáljanak, hanem erősítsék egymást - fogalmazott.     Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke az eseményen bejelentette: az eddigi 127 támogatott igényen túl kedden további 33 megyei pályázat támogatásáról kaptak értesítést a döntés-előkészítő bizottságtól. Ezek összértéke megközelíti az 5 milliárd forintot.