Csongor napja van. | 2024.04.16

ÁSZ: nem csökkentek az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlásából eredő kockázatok 2011 és 2014 között

2017-05-09 13:38:00

Nem csökkentek az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlásából eredő kockázatok, és az általuk tulajdonolt gazdasági társaságok esetében a pénzügyi stabilitási kockázatok is emelkedtek 2011 és 2014 között - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzati társaságok ellenőrzési tapasztalatairól szóló eredményeit kedden az MTI-vel.

    Felidézték, hogy 2011 óta ellenőrzik az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságokat.
    Úgy fogalmaztak: kiemelt céljuk, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljanak ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Ezért ütemezetten ellenőrzik az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket. 
    A most publikált elemzés alapjául 106 társaság szolgált, a cégek 178 települési önkormányzat többségi tulajdonában állnak. Lakosságszám szerint négy csoportot képeztek, és tizenkilenc szempontot figyelembe véve, négy kockázati területen tekintették át az összefüggéseket.
    Az elemzés hipotézise az volt, hogy az egyes önkormányzati gazdasági társaságok működését és a kapcsolódó kockázatokat alapvetően meghatározza a tulajdonos önkormányzatok működése. Ezáltal az önkormányzatok kockázatai közvetlenül kihatnak a gazdasági társaságaik működésére. A feltevést visszaigazolták az eredmények - hangsúlyozták.
    A tanulmány rámutatott arra, hogy a lakosságszám csökkenésével fordított arányban nőnek az önkormányzatok és gazdasági társaságaik működését, ezeken keresztül pedig végső soron a közfeladat-ellátást érintő kockázatok. Egyértelműen emelkedtek a kockázatok az 5000 fő alatti települések csoportjánál. Amíg a közfeladat-ellátásra vonatkozó vizsgálati területen a kockázatosnak értékelt önkormányzatok aránya összességében csökkenő tendenciát mutatott, addig a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kockázatok növekedtek az elemzett időszakban.
    Az önkormányzatoknál a pénzügyi stabilitás - likviditás és eladósodottság - 2013-ban majdnem mindegyik csoportban határozottan javult, azaz a kockázatosnak minősített települések aránya összességében is jelentősen csökkent.
    Ugyanakkor nőttek a gazdasági társaságok pénzügyi stabilitásával kapcsolatos kockázatok. Ebből kitűnik, hogy a "jó gazda" elvének érvényesülése terén akad még tennivalójuk a tulajdonos önkormányzatoknak - írták.
    Jellemző példaként említették: csupán minden második ellenőrzött önkormányzat tartotta fontosnak, hogy számon kérhető kritériumokat határozzon meg és alkalmazzon társaságai működésével, közfeladat-ellátásával kapcsolatban. A kritériumok hiánya erősen korlátozza annak értékét, hogy a társaságok háromnegyede esetében beszámoltatták a menedzsmentet - közölte a számvevőszék.
    Az elemzésből az is kiderült, hogy megállapításaival az ÁSZ a reális kockázatokra fókuszálva segíti a tulajdonos önkormányzatokat és társaságaikat. A vizsgált időszakban nőtt az egy jelentésre jutó javaslatok száma.
    "Jól szolgáltak" továbbá a számvevőszék által az önkormányzatoknak címzett elnöki figyelemfelhívó levelek is, amelyek az elemzés szerint hozzájárultak a tulajdonosi eszköztárak bővítéséhez, a hatékonyabb gazdálkodás feltételeinek megteremtéséhez, és ezáltal a közpénzek átlátható felhasználásához - olvasható a közleményben.