Emma napja van. | 2024.04.19

Márciusban felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

2017-05-09 11:25:00

 Márciusban 7,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom  éves összehasonlításban  Csehországban a februári 0,6 százalék után - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában. 

    Az első negyedévben éves összehasonlításban 4,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése.  
    A leggyorsabban továbbra is az internetes eladások növekednek, márciusban ez 25,8 százalékot tett ki. 
    A naptári hatásoktól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom márciusban 7 százalékkal emelkedett a februári 4,9 százalékkal összevetve. A naptárhatásoktól megtisztított negyedéves növekedés 5,1 százalékos volt. A kiigazított adatra hatott az is, hogy tavaly a húsvéti vásárlások márciusra, míg az idén áprilisra estek, így az idén jó áprilisi eredmény várható.     A külkereskedelem mérlege márciusban 22,6 milliárd korona többletet mutatott, ami éves szinten 1,7 milliárd koronával jobb eredmény az egy évvel korábbinál. A statisztikusok szerint leginkább a cseh gépipari termékek és a személygépkocsik voltak kelendőek külföldön. A idei eladások értéke 4, illetve 3,5 milliárd koronával volt magasabb, mint 2016-ban.
    Az európai uniós országokkal folytatott kereskedelem mérlege márciusban 64,5 milliárd koronás többletet hozott, ami 6 milliárd koronával több a tavalyi azonos havinál. Az EU-n kívüli országokkal Csehország mérlege 39,9 milliárd koronás hiányt mutatott, 4,3 milliárddal többet, mint tavaly márciusban.