Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kaliforniában feloldhatják a kommunisták kormányzati foglalkoztatásának tilalmát

2017-05-09 06:13:12

A kaliforniai törvényhozás hétfői döntését követően hatályon kívül helyezhetik azt a jogszabályt, amelynek értelmében elbocsátható az a kormányzati alkalmazott, aki az amerikai Kommunista Párt tagja. A törvénymódosításról még a kaliforniai szenátusnak is szavaznia kell.

    A jogszabályt még az 1940-es években hozták a kaliforniai törvényhozók attól való félelmükben, hogy a kommunisták beférkőznek az állami hivatalokba és alkalmasint átveszik a kormányzati irányítást.
    A törvény kommunistákra vonatkozó részének visszavonását kis többséggel fogadták el hétfőn a kaliforniai törvényhozásban. A jogszabály értelmében továbbra is elbocsáthatók lesznek azok, akik olyan szervezetek tagjai, amelyek a kormányzat erővel vagy erőszakkal való megdöntését hirdetik. 
    A hétfőn elfogadott javaslatot egy San Franciscó-i demokrata párti képviselő, Rob Bonta terjesztette elő, míg több republikánus képviselő a régi törvény változatlan formában való megőrzése mellett voksolt. Randy Voepel dél-kaliforniai republikánus törvényhozó, aki annak idején a vietnami háborúban is harcolt, azzal érvelt, hogy az észak-koreai és a kínai kommunisták "még mindig fenyegetést jelentenek". 
     Az amerikai Kommunista Párt 1919-ben alakult, a 20. század első felében viszonylag befolyásosnak számított, annak ellenére, hogy legitimálta az akkori Szovjetunió sztálinista rezsimjét. 1938-ban a pártnak 75 ezer tagja volt, de 2011-re ez a létszám mintegy kétezerre apadt.