Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szigorúan lép fel az illegális kettős állampolgárokkal szemben egy ausztriai tartomány

2017-05-08 14:59:00

Szigorúan lép fel az illegális kettős állampolgárokkal szemben és szankciókkal sújtja őket Alsó-Ausztria tartománya - számolt be a Die Presse című osztrák lap hétfőn.

    Ausztriában alapvetően kizárt a kettős állampolgárság lehetősége: aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A kettős állampolgárság csak indokolt esetben megengedett, például ha valaki osztrák szülője révén szerzi meg, vagy ha valakinek állampolgárságot adományoznak. A tilalom betartását azonban eddig nem nagyon ellenőrizték, és a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrésére nincsen országosan érvényes szabályozás. 
    A tartományt vezető Johanna Mikl-Leitner által bejelentett intézkedéscsomag szerint akit kettős állampolgárság birtoklásán kapnak, attól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik. Amennyiben a hatóságok tudomására jut a visszaélés, rögtön jelenteniük kell a tartományi állampolgársági hivatalnak. 
    A néppárti Mikl-Leitner egyúttal az állampolgárság szigorúbb ellenőrzéséről is beszélt. 
    Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Herbert Kickl üdvözölte a tartományi lépést és országos szintű szabályozást szorgalmazott. 
    Az április közepén rendezett törökországi alkotmánymódosító népszavazáson több mint százezer, Ausztriában élő török szavazhatott. A referendumnál kiderült, hogy több török származású osztrák rendelkezik egyidejűleg török állampolgársággal is - közölte a Die Presse cikke, és kitért arra is, hogy a török hatóságok együttműködésének hiánya miatt igen nehéz a helyzet átfogó felderítése. 
    "Következetesen kell fellépni" - mondta az alsó-ausztriai tartományvezető, és egyetértését fejezte ki párttársa, a néppárti belügyminiszter javaslatával. 
    Wolfgang Sobotka belügyminiszter ugyanis korábban arról beszélt, hogy ötezer euróig (mintegy 1,5 millió forintig) terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török-osztrák kettős állampolgárságot. A cél a miniszter szerint tudatosítani az emberekben, hogy törvénysértést követ el, aki kettős állampolgár. 
    Az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) adatai szerint 117 ezer török állampolgár él Ausztriában, azonban azt nem lehet tudni, hogy közülük hánynak van osztrák állampolgársága is. A hivatal szerint Ausztriában nagyjából 272 ezren élnek olyanok, akik török származásúak vagy törökök Ausztriában született gyermekei.