Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar Vöröskereszt: a kezdetek óta azonos elvek mentén dolgozik a szervezet

2017-05-08 08:44:00

 

Habár feladatköre kibővült, az alapítása óta ugyanazon alapelvek mentén dolgozik a Magyar Vöröskereszt - mondta a szervezet főigazgató-helyettese hétfőn, a Nemzetközi Vöröskereszt - Vörösfélhold világnapon az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

    Nagy Gábor elmondta, az 1863-ban alapított vöröskereszt alapfeladata a humanitárius segítségnyújtás háborúk idején. Békeidőben véradásokat szerveznek, katasztrófavédelmi tevékenységet látnak el, szociális területen nyújtanak segítséget, valamint a menekültekkel foglalkoznak. A második világháború végéig sok egészségügyi intézménye is volt a szervezetnek Magyarországon, ám ezeket a háború után át kellett adniuk az államnak - tette hozzá.
    A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy Magyarországon több mint ezer munkatársa, húszezer önkéntese és majdnem százezer tagja van a vöröskeresztnek, amelynek a világnap alkalmából megújult a honlapja is.
    A Nemzetközi Vöröskereszt - Vörösfélhold világnapját május 8-án tartják annak emlékére, hogy 1828-ban ezen a napon született a svájci Henri 
Dunant, aki az 1859-es solferinói ütközet sebesültjeinek tragikus sorsát látva 1863-ban létrehozta a Nemzetközi Vöröskeresztet. A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, 1921 óta tagja a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének.