Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a munkaerő-problémákkal küzdő francia régiókban erős Marine Le Pen támogatottsága

2017-05-07 11:52:00

 A közvéleménykutatási eredmények az elmúlt öt napban 23-26 százalékpontos különbséget mutattak a két francia elnökjelölt között Emmanuel Macron javára, de a komoly munkaerő-problémákkal küzdő régiókban erős Marine Le Pen támogatottsága - hívta fel a figyelmet Pócza István, a Századvég Alapítvány kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

    Sokan azt várták, hogy alapvető változások következnek be, az Európai Unióval szemben erősen kritikus erők veszik át Európában, illetve Franciaországban a vezető szerepet. Ez nem történt meg, ugyanakkor ha az EU nem indul el más irányba a jövőben, akkor a kritikus választók tábora nőhet - fejtette ki a szakértő.
    Emmanuel Macron az elmúlt hetekben jelezte, hogy egyértelműen Európa-párti állásponton van, de a kampányban közölte azt is, hogy szeretne változást, megválasztása esetén az Európai Unió megreformálásán dolgozik majd. Kifejtette, hogy sokkal inkább figyelembe kell venni az állampolgárok véleményét, illetve megoldást kell találni az uniós intézmények működésének nehézségeire - mondta az elemző.
    A többsebességes Európa kérdésével kapcsolatban jelentős különbség nincs a jelenlegi francia elnök és Emmanuel Macron között; annyi lehet az eltérés, hogy ezt Macron sokkal dinamikusabban akarja majd ráerőltetni az Európai Unióra, és ebben Németországban jó partnerre talál - fogalmazott Pócza István.