Csongor napja van. | 2024.04.16

A spanyol királyi család tavaly 900 ezer eurót "spórolt"

2017-05-05 17:09:15

A spanyol királyi család éves költségvetésének 88,4 százalékát használta fel az elmúlt évben, ezzel mintegy 900 ezer eurót (281 millió forintot) "spórolt meg" - derült ki pénteken az állami intervenciós vizsgálatból, amely egyúttal jóváhagyta a királyi ház tavalyi költségelszámolását.

    Az uralkodó család teljes éves költségvetése 7,8 millió euró (2,4 milliárd forint), amelyet az államtól kap, de felhasználásáról a király dönt. Az összeg 2104 óta változatlan.
    Az uralkodó tavaly például a tervezettnél jóval kevesebbet költött hivatalos utazásokra. Számos programját kellett lemondania a kialakult spanyol belpolitikai patthelyzet miatt, amikor is több mint kilenc hónapig nem volt teljes jogkörrel rendelkező kormány az ország élén.
    A költségvetésből 662 ezer eurót (206 millió forint) tesz ki a királyi család tagjainak fizetése. 
    A spanyol király több mint 236 ezer eurót (74 millió forint) keresett tavaly, míg felesége, Letícia királyné mintegy 130 ezer eurót (40 millió forint). A családból rajtuk kívül előző uralkodó I. János Károly, és felesége Szófia részesül még javadalmazásban.
    Az összeget az elmúlt évben emelte meg egy százalékkal az uralkodó összhangban a köztisztviselők bérének általános növelésével Spanyolországban. 
    Királyi család kiadásai nyilvánosak és nyomon követhetőek az interneten. A 2014 júniusában trónra került VI. Fülöpnek ez volt az egyik első uralkodói intézkedése, mivel apja lemondásában közrejátszott az is, hogy a gazdasági válság ellenére is folytatta költekező életmódját, és ezzel kiváltotta a spanyolok ellenszenvét. 
    Tudható például, hogy a múlt évben több mint 26 ezer euróért vásároltak egy elektromos haszongépjárművet, a királyi ház belső szállítási feladatainak ellátására.
    A családnak egyébként adóssága is van, összesen 536 ezer euró (167 millió forint).
    A 2017-es spanyol állami költségvetés tervezete, amelynek vitája még zajlik a spanyol törvényhozásban, 0,6 százalékos büdzséemelést irányoz elő az uralkodónak és családjának, ami mintegy 40 ezer euróval (12 millió forint) jelentene több pénzt számukra a tavalyinál.