Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 3. rész (Iszlám Állam elleni fellépés)

2017-05-04 12:20:00

Százötvenről kétszáz főre emelné és 2019 végéig meghosszabbítaná a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való részvételét az az országgyűlési határozati javaslat, amelyet csütörtökön tárgyaltak a parlamentben.

    
    HM: 200 főre nőhet az iraki misszióban részt vevő honvédek száma
    
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kétharmados támogatást igénylő országgyűlési határozati javaslat felhatalmazást adna arra, hogy a Magyar Honvédség 2019. december 31-ig nagyobb létszámmal, legfeljebb 200 fővel - váltási időben 400 fővel - folytassa tevékenységét Irakban.
    Azt mondta, a kormány eltökélt szándéka, hogy szövetségi rendszerben minden rendelkezésére álló eszközzel fellépjen a veszélyhelyzetek ellen. 
    Emlékeztetett arra, az Iszlám Állam 2013-as megalakulásától kezdve nagyon jelentős területeken vette át az uralmat Szíria keleti és Irak északnyugati részén. Az Iszlám Állam ezeken a területeken más vallási felekezetek tagjai ellen szisztematikusan hajtott végre emberi jogi jogsértéseket, népirtást és más emberiesség elleni bűncselekményeket - tette hozzá, jelezve, hogy a terrorszervezet más országokban is követett el terrorcselekményeket.
    Vargha Tamás közölte, az Egyesült Államok vezetésével széleskörű a NATO szövetségi rendszerén túlmutató nemzetközi koalíció jött létre, és fellépésük eredményeként mára az Iszlám Állam a 2014-ben birtokolt területeinek 62 százalékát elveszítette.
    Azt mondta, a Magyar Honvédség 150 fővel vett rész a koalícióban, mandátuma 2017-ben lejár.
    A munka nem fejeződött be - folytatta -, a NATO is és az új amerikai kormány is egyre nagyobb figyelmet kíván fordítani a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésre és a migrációs válság elhárítására.
    Az államtitkár hangsúlyozta, a migráció okát ott kell megszüntetni, ahonnan a bevándorlók elindulnak. Mindenki abban érdekelt - folytatta -, hogy Irakban és Szíriában a helyzet stabilizálódjon.
    
    Fidesz: oda kell vinni a segítséget, ahol baj van
    
    Kósa Lajos (Fidesz) szerint az Iszlám Állam emberek millióinak az életét nyomorítja meg Keleten és Nyugaton egyaránt. Hozzátette: a magyar szerepvállalás azt a felfogást tükrözi, hogy "nem ide kell hozni a bajt, hanem oda kell vinni a segítséget, ahol baj van".
    Hangsúlyozta, a világban dúló háborúk emberek milliót teszik földönfutóvá, ez ellen tenni kell és csak a nemzetközi összefogás hatásos. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi fellépés jogalapja az iraki kormány kérése.
    Beszámolt arról, hogy személyesen meglátogatta az Irakban szolgáló magyar katonákat és abból, amilyen feladatokat bíztak rájuk, kiderül, hogy felkészültek és a legmagasabb fokú bizalom van irányukban.
        
    MSZP: a magyar katonák valódi fegyveres konfliktusokban is részt vehetnek? 
    
    Harangozó Tamás (MSZP) is úgy látta, hogy ott kell segíteni, ahol a baj keletkezik. Szerinte a katonai szerepvállalás mellett humanitárius segítségnyújtásra is szükség van. Nem segít a katonai fellépés, ha utána nincs gazdasági segítségnyújtás annak érdekében, hogy az ott született emberek ott is akarjanak megélni - mondta. 
    Jelezte ugyanakkor, hogy az MSZP nem döntött még a javaslat támogatásáról, mert több lényeges kérdésre nincs válasz.
    Kifejtette: a határozati javaslat szövegébe bekerült katonai segítségnyújtás és katonai tanácsadás kifejezés. Ez jelentheti azt, hogy a magyar katonák valódi fegyveres konfliktusokban vesznek részt? - firtatta. Szerinte felelős döntést csak akkor lehet hozni, ha erre tudják a választ.

    KDNP: Magyarország kötelessége részt venni a terrorizmus felszámolását célzó nemzetközi fellépésekben

    Firtl Mátyás, a KDNP vezérszónoka kiemelte: Magyarország elkötelezett a béke megőrzése iránt, érdeke, szándéka és kötelessége katonai szövetségesként részt venni a terrorizmus felszámolását célzó nemzetközi fellépésekben.
    Mint mondta, a terrorcselekmények minden európai állampolgárra nézve valóságos veszélyt jelentenek, ez megakadályozandó, ellene fel kell lépni. Kitért arra is, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet emberei az ellenőrizetlen migránstömeggel érkeznek Európába, hogy itt terrorcselekményeket hajtsanak végre. Emellett a terrorszervezet folyamatosan európai állampolgárokat toboroz további cselekményeihez - jegyezte meg. 
    Firtl Mátyás szerint az illegális migrációval számolni kell, és meg kell találni az eredményes megoldást. A KDNP-s politikus felidézte, hogy Magyarország kezdetektől kiállt a magyar emberek védelme mellett. 
    Úgy látta: a megerősített jogi és fizikai határzár mellett eszköznek kell tekinteni a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben való további részvételét. Rögzítette: a KDNP messzemenően támogatja a kormányt, hogy a radikális veszélyt jelentő terrorcsoportok az ország határain kívül maradjanak.
    Firtl Mátyás kiemelte: a KDNP egyetért azzal, hogy Magyarország partnerségi, építési, katonai és egészségnyújtási feladatokra katonákat küldjön az iraki Erbilbe, meghosszabbítva a kontingens mandátumát 2019 végéig, ezzel erősítve a védelmet az adott térségben. 
    A javaslatot a KDNP támogatja, elfogadásra ajánlja - jelezte.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó