Csongor napja van. | 2024.04.16

OGY - Krónika 2. rész (honvédelmi törvények)

2017-05-04 09:57:33

 A KDNP és a Jobbik támogatja az egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosítását, a javaslat csütörtöki parlamenti vitájában független országgyűlési képviselők azonban az előterjesztés számos elemét kifogásolták. 

    
    KDNP: még több megbecsülést a honvédeknek!
    
    Firtl Mátyás, a KDNP vezérszónoka szerint a 12 törvényt módosító javaslat egyszerűsít, egyértelművé tesz, összhangot teremt, hatékonyságot és ésszerűséget erősít, ösztönöz, speciális szabályokat alkot és pontosít, valamint azt a törvényalkotói szándékot szolgálja, amely még több megbecsülést és elismerést ad a honvédelemben szolgálatot vállalók számára.
    Kiemelte: a honvédség fejlesztése elkezdődött, emelkedik a védelmi költségvetés, így nagyobb intenzitással lehet folytatni a katonák megbecsülését, aminek ez a törvényjavaslat megfelelő keretet ad. Köszönetet mondott a magyar honvédség katonáinak, akik a válságövezetekben, katonai missziók során példamutatón helytállnak, valamint azoknak, akik Magyarország határain szolgálnak és a tömeges migrációs helyzet kezelésével "biztosítják mindennapjaink, otthonaink nyugalmát". Jelezte: a KDNP támogatja a javaslat elfogadását.
        
    A Jobbik támogatja a javaslatot
    
    Kulcsár Gergely, a Jobbik vezérszónoka Szent Flórián napja alkalmából megköszönte a magyar tűzoltók áldozatos munkáját, és reményét fejezte ki, hogy áldozatvállalásukhoz méltó anyagi megbecsülésében részesülnek majd. A törvényjavaslat módosításai közül üdvözölte az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzését, a szabadságmegváltással és a hadigondozással kapcsolatos szabályok változását. Felvetette, hogy a magyar állampolgársággal igen, de magyar lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok is jelentkezhessenek önkéntes tartalékosnak.
    A képviselő szerint a Jobbik támogatja a javaslatot, ugyanakkor rendszerszintű változásokat sürget a honvédelem területén, így az ellenzéki párt szerint szükség van a területi alapú honvédelmi igazgatás létrehozására, a fiatalok hazafias, honvédelmi nevelésére, a kor követelményeinek megfelelő szárazföldi haderő megteremtésére, a határőrség bevezetésére és a magyar hadiipar feltámasztására.
        
    Függetlenek bírálták a javaslatot
    
    Kónya Péter független képviselő szintén köszöntötte a tűzoltókat és a katasztrófavédelemben dolgozókat, ugyanakkor méltatlan helyzetnek minősítette, hogy elvették a tűzoltók egyenruháját és a tűzoltó nevet is.    
    Szerinte a törvényjavaslat a magyar honvédság súlyos létszámhiányából adódó salátatörvény, amelyben "mézesmadzagként" vannak pozitív elemek, de negatív dolgokat is belecsempésztek. A pozitív elemek közé sorolta a szabadságmegváltással kapcsolatos módosítást és az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzését, de szerinte a fő feladat az aktív, szerződéses állomány feltöltése lenne. Úgy vélte, a kormány legnagyobb bűne a szolgálati nyugdíjrendszer eltörlése volt, aminek egyes elemeit ezzel a törvényjavaslattal próbálják a visszacsempészni, holott egyszerűbb lenne visszaállítani a rendszert.
    A negatívumok között említette, hogy a javaslat szerinte újra létrehozná a sportállás fogalmát.
    Demeter Márta (független) szerint az, hogy salátatörvényt tárgyalnak, azt mutatja, semmilyen koncepció nincs a honvédség fejlesztésére, ezt jelzi a rendszer rugalmasabbá tételére való hivatkozás, a pontosítás is.
    Közölte: nem a szabályokat kell igazítani, hanem a helyzetet kell javítani. A honvédelem tényleg legyen nemzeti ügy, ez a javaslat nem ezt a célt szolgálja - hangoztatta. Szóvá tette, hogy több mint 6000 fős létszámhiánnyal küzd a honvédség, óriási a forráshiány, képességek épülnek le. Elmondta, a törvényjavaslattal az elvárható minimumot teljesítik, az összes többi korlátozó, szankcionáló intézkedés arra jó, hogy az állományt "szorongassa". Szorgalmazta a honvédelmi költségvetés érdemi emelését.

    Zárszó
    
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, 2002-2010 között az MSZP kormányzása idején került a tönk szélére Magyarország, a képességek akkor tűntek el, a védelmi költségvetés pedig az ország költségvetésének állapota miatt volt olyan rossz.
    Szerinte igenis van vezérfonala a törvénycsomagnak, az pedig a gondoskodás és a motiváció. 
    A szolgálati nyugdíj ügyéről az államtitkár azt mondta, a másik oldalról, a társadalom többi része felől nézve azt lehet mondani, hogy a rendszer most igazságosabb, mint volt.
    A létszámhiánnyal kapcsolatos felvetésekre úgy reagált, ez a törvénycsomag az önkéntes és a hivatásos szolgálatra igyekszik motiválni a magyar embereket.