Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 1. rész (Szent Flórián-nap, honvédelmi törvények)

2017-05-04 08:47:41

Megemlékeztek a tűzoltóság és a katasztrófavédelmi szervek napjáról csütörtökön az Országgyűlésben. A képviselők megvitatták az egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosítását, amely a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára szerint a kormány "gondoskodási csomagjának" nevezhető.

    
    Megemlékezés

    A hivatásos katasztrófavédelmi szerv ünnepnapja, a tűzoltóság napja, vagyis Szent Flórián napja alkalmából Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, a biztonsághoz való jog alapvető emberi jog. A biztonság megvalósulásához tisztában kell lenni a környezetünkben található veszélyforrásokkal, el kell sajátítani a veszélyhelyzetben követendő magatartást, hogy képesek legyünk a katasztrófák megelőzésére - fogalmazott.
    Az alelnök szerint ezt a sokrétű feladatot a tűzoltók élethivatásként testi épségük és életük kockáztatásával látják el. Külön elismerését fejezte ki azoknak, akik nem hivatásos jogviszonyban, hanem a több mint 600 tűzoltó-egyesületben önkéntes tűzoltóként szolgálják környezetük biztonságát.
    Megemlékezett az 1922-ben elhunyt Széchenyi Ödönről, Széchenyi István kisebbik fiáról, akinek elévülhetetlen érdemi vannak a magyar tűzvédelem megszervezésében. Az ő munkájának köszönhető, hogy 1870-ben megalakult a modern és szakszerű alapokra helyezett első fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltóság - tette hozzá.
    Latorcai János azt mondta, az Országgyűlés tiszteletét és köszönetét fejezi ki minden magyar tűzoltó, katasztrófavédelmi és mentőalakulat tagja előtt azért, mert "elhivatottan, szolgáltra készen védelmezik életünket, biztonságunkat".
    
    Egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosítása
    
    HM: a kormány gondoskodási törvénycsomagja a javaslat
    
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány gondoskodási, motivációs csomagjának nevezte az egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosítását kezdeményező javaslatot.
    Az államtitkár az általános vitát megnyitó felszólalásában közölte, Magyarország "elvitathatatlanul jól teljesít", a munkaerőpiacon munkaerőhiány van. A kormány mindent megtesz, hogy a hivatásos, illetve a szerződéses honvédek megbecsülésével vonzóbbá tegye a katonai szolgálatot - hangsúlyozta. Megjegyezte, a törvénymódosítással a honvédségi szervezeti átalakítások törvényi lábát is meg akarják teremteni.
    Elmondta, a javaslat célja: a Magyar Honvédség személyi állományát, a honvédelem ügyét érintő kérdések szabályozása a hatékonyabb közfeladatellátás érdekében.
    Ismertetése szerint a módosítással az önkéntes tartalékos katonák tényleges szolgálatteljesítésének időtartama is jogosultági időnek minősül az álláskeresési járadékra való jogosulttá válás szempontjából. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénybe beiktatják az önkéntes tartalékos szolgálatvállalást elismerő szabályokat.
    Vargha Tamás a honvédek jogállásáról szóló törvény módosításáról azt mondta, ösztönözni kívánják az önkéntes tartalékos szolgálatvállalást, megteremtik a Magyar Honvédség tevékenységét segítő egyesülethez szolgálati érdekből történő vezénylés speciális szabályait.
    Hozzátette: a jelenlegi áthelyezési kötelezettség helyett jogviszony-szüneteltetésnek számít majd, ha az állomány tagját a Honvédelmi Minisztérium szakmai vezetőjévé nevezik ki. Ennek szabályait is megalkotják az előterjesztésben - közölte.
    Az államtitkár elmondta, törvényi szintre emelik a honvédségi ösztöndíjas hallgatók jogállásával összefüggő egyes kérdéseket, pontosítják az előmenetel szabályait a más szervhez vezényeltek esetén. Gyakorlati problémákat is kezelnek a módosítással, különös tekintettel az egészségkárosodási ellátás szabályrendszerére - mondta. 

    Fidesz: kiemelt cél az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzése
    
    Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a honvédek jogállásáról szóló törvény módosításának kiemelt célja az önkéntes tartalékos rendszer motivációs elemeinek erősítése, egyes speciális jogállási kérdések rendezése, valamint pontosító rendelkezések megalkotása. A javaslat emellett egyszerűsíti az önkéntes tartalékos katonák behívási szabályait is - tette hozzá. 
    A módosítások közül kiemelte, hogy a jövőben az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás mellett nem kell szünetelteti a nyugellátást. 
    Közölte: Fidesz támogatja a javaslatot.
    
    MSZP: a létszámhiány miatt túlhajszolják a katonákat
    
    Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka Szent Flórián napja alkalmából köszöntötte tűzoltókat és számukra méltányos szolgálati nyugdíjrendszert sürgetett. Az ellenzéki politikus a javaslat elemei közül üdvözölte a szakképesítéssel rendelkező szakemberek megtartására tett erőfeszítéseket, a szabadság megváltására vonatkozó szabályok módosítását és előremutatónak nevezte az önkéntes tartalékos szolgálat vállalásának ösztönzését is, ugyanakkor szerinte a pozitívumok ellenére az összkép elszomorító és visszatükrözi az Orbán-kormány honvédelmi politikáját szerinte jellemző súlyos anomáliákat. 
    A javaslat "tovább farigcsálja" a túlszolgálatra vonatkozó szabályokat, így a jövőben az őrszolgálatban töltött idő nem minősül majd túlszolgálatnak, ami további lehetőséget ad a katonák túlhajszolására, kihasználására - rótta fel. Szerinte a többletmunkára kötelezés mögött a magyar honvédség évről-évre súlyosbodó létszámhiánya húzódik meg, ami miatt mára a napi működési feladatok ellátása is komoly nehézségekbe ütközik.
    Harangozó Tamás nem ért egyet a katonák társadalmi szervezethez vezénylésével kapcsolatos módosítással sem, szerinte ezzel a sportállás újabb fajtáját akarják bevezetni.
    A szocialisták nem támogatják az előterjesztést.