Rudolf napja van. | 2024.04.17

NVB-elnök: a nem hitelesítő népszavazási döntések töredékét támadják meg bíróságon

2017-05-04 07:46:30

 A paksi bővítés tárgyában benyújtott és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által nem hitelesített népszavazási kérdések töredéke ellen fordulnak a beadványozók a bírósághoz - mondta Patyi András, az NVB elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. 

    Mint mondta, jellemzővé vált, hogy pártok számára fontos kérdéseket magánszemélyek terjesztenek elő, majd a kérdés tárgyában hozott döntésen pártok kezdenek el hőbörögni, és "kezdik el a Nemzeti Választási Bizottság pártatlanságát, jóhiszeműségét megkérdőjelezni". 
    Hozzátette: ez nem helyes, mivel a bizottság minden esetben jogi döntést hoz, a döntéseit nyilvánosan hozza meg, és komoly, mély jogi érvelést tartalmazó határozatokat tesz közzé a választási honlapon. A döntéseknél pedig minden esetben figyelembe veszik a bizottság és a Kúria korábbi határozatait is. 
    Az NVB elnöke kiemelte: a Paks II. tárgyában meghozott nem hitelesítő döntéseik töredéke ellen nyújtanak be a bíróságra felülvizsgálati kérelmet. "Ez mutatja, hogy valójában a szándék nem komoly, nem a kérdést szeretnék hitelesíteni" - jegyezte meg. 
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a népszavazási kérdés hitelesítését megtagadó döntés ellen bírósághoz lehet fordulni. "Nem fordulnak bírósághoz, hanem a sajtón keresztül morognak azon, miért hozott ilyen döntést a bizottságunk" - jegyezte meg. 
    Azzal kapcsolatban, hogy Hadházy Ákos, az LMP képviselője arról beszélt, a párt szerint az eddig nyilvánossá vált információk komolyan felvetik a korrupció gyanúját a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél (NKE), az intézmény ugyanis több alkalommal vehetett fel pénzt ugyanazért a tevékenységért, emellett többször hajthatott végre túlárazásokat és indokolatlan költekezéseket, Patyi András azt mondta, "ez egy szemenszedett hazugság", a képviselő "nyílt politikai támadást indított" az NKE-vel szemben. Közölte: a képviselőnek bíróság előtt kell felelnie a rágalmazásért.