Auguszta napja van. | 2024.03.29

Költségvetés - Munkástanácsok: reális a 2018-as költségvetési tervezet

2017-05-03 18:29:00

 

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ ) szerint reális a 2018-as költségvetési tervezet, amely továbbra is jelentős hangsúlyt fektet a bérfelzárkóztatásra, a családtámogatásra és az élőmunkát terhelő adók ésszerű csökkentésére - közölte a MOSZ szerdán az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint a markáns gazdasági bővülést az európai uniós források fokozott lehívása, valamint a lakossági fogyasztás további jelentős élénkülése támogatja - írták. 
    Kiemelték: a tervezetnek munkavállalói oldalról van hozzáadott értéke, folytatódhat az életszínvonal moderált javulása. Jövőre folytatódnak majd a béremelési programok a közszférában, a versenyszférában pedig a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését, ugyanis a munkáltatói járulékterhek 2 százalékponttal 20 százalékra mérséklődnek. A minimálbér, illetve a szakmunkás garantált bérminimum is 8 százalékkal, illetve 12 százalékkal emelkedik majd 2018-ban. Az intézkedéseknek köszönhetően a szakmunkások bére 2010-hez képest megduplázódhat - ismertették.
    Megemlítették azt is, hogy a 2017-es előirányzatokhoz képest a kiemelt területek közül több jut az oktatásra, egészségügyre, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.