Emma napja van. | 2024.04.19

Takarék Csoport: továbbra is erős a beruházási kedv a mezőgazdaságban

2017-05-03 17:21:00

 

Bár nőtt a jövedelmezőség alakulása miatt aggódók száma a mezőgazdaságban, a beruházási kedv továbbra is erőteljes: a gazdálkodók többsége változatlanul létszámbővítést és hatékonyságnövelést eredményező beruházásokat terveznek a következő 12 hónapban - derül ki a Takarék Csoport harmadik alkalommal közétett Takarék Agrárhangulati Indexéből. 

 

    A Takarék Agrár Központ tájékoztatása szerint a válaszadók 80 százaléka tervez beruházást a következő egy évben. A válaszadók 52 százaléka a jövedelmezőségben nem vár változást, míg 28 százalékuk javulást, 19 százalékuk pedig romlást valószínűsít ebben az időszakban. 
    Megjegyzik ugyanakkor, hogy az előző méréshez képest kissé többen aggódnak a jövedelmezőség alakulása miatt, amelyet hatékonyságuk javítását célzó beruházásokkal próbálnak enyhíteni.
    A felmérésben részt vevők több mint fele, 54 százaléka technikai fejlesztést, 44 százaléka az üzemméret növelését, 22 százaléka pedig a termelés technológiai színvonalának fejlesztését tervezi a következő egy évben. Összességében a válaszadók 72 százaléka gazdálkodása fejlesztésében, 25 százaléka a szinten tartásában, 3 százaléka pedig visszafejlesztésben gondolkodik. Itt az előző méréssel összevetve érzékelhető kismértékű, 1-2 százalékos visszalépés, amelyet azonban inkább óvatosságnak, mint romló hangulatnak érzékelnek a felmérés készítői - tartalmazza az összegzés.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó