Emma napja van. | 2024.04.19

A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki

2017-05-03 16:33:00

 

Az 1980-90-es évek fordulójának változásaiban fontos szerepet játszó politikai alakulatok történetét bemutató könyvsorozatot indított a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) - mondta el az első kötet szerdai budapesti bemutatóján Bíró Zoltán főigazgató.

 

    Orosz Tímea A magyar szociáldemokrácia a rendszerváltoztatás időszakában című munkáját méltatva a főigazgató közölte: ez a "kis pártrémtörténet" jól megmutatja, hogy volt egy közös pont az újraalakult történelmi pártoknál: mindegyik "leromlott", szétesett, és ebben kimutathatók külső tényezők is. 
    Várhatóan még az idén megjelenik a KDNP és az MDF rendszerváltás-kori történetét bemutató kötet is - mondta Bíró Zoltán.
    A lakiteleki Antológia Kiadó kötetét méltatva Fricz Tamás, a Retörki tudományos főmunkatársa azt hangsúlyozta: a rendszerváltoztatás befejezetlen folyamat, a magyar nép történelmében nem egyszer előfordult már, hogy próbált katarzis nélkül továbblépni, bár tudta: éppen ez lesz az újabb problémák megoldásának egyik fontos akadálya.
    Azt mondta, vannak a 1980-90-es évek fordulójának alaposan feltárt vonatkozásai, mint a hatalommegosztás vagy az alkotmányozás, esetleg az intézményi-jogi átalakulás kérdése, de a kutatók jóval kevesebbet tudnak az informális folyamatokról, legyen szó a piacosodásról, a változó nemzetközi környezet hatásairól, a globális háttérhatalom megjelenéséről, az átvilágítás elmaradásának tényleges körülményeiről vagy a titkosszolgálati mozgásokról, módszerek alkalmazásáról.
    Sokan sokféleképpen dolgoztak azon, hogy ez a képződmény boruljon fel, essen szét darabjaira - jelentette ki Fricz Tamás a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) történetéről szólva, és azt hangsúlyozta, hogy az MSZDP szétzúzása nagyon fontos kérdés volt az MSZP számára.
    Fricz Tamás megjegyezte: a magát nemzeti pártként meghatározó MSZDP sikere esetén nem az utódpárt és az antikommunista erők között lett volna a törésvonal, hanem lett volna egy olyan baloldali párt, amely a jobboldallal is képes szót érteni nemzeti kérdésekben, ahogyan az például Csehországban történt.
    A kötet szerzője, Orosz Tímea arról beszélt az eseményen: a sajtóhírek alapján jószerével az MSZDP akkori története sem rekonstruálható, ezért a folyamatok hét, a pártban fontos szerepet betöltő szereplőjével készített interjúkban próbálja rekonstruálni az eseményeket, törekvéseket.
    Csaknem kétévnyi munkája alatt körülbelül ugyanannyi megszólalótól hallotta, hogy volt szerepük a titkosszolgálatoknak az MSZDP-ben történtekben, mint ahányan ennek ellenkezőjét állították, ugyanakkor nem bukkant bizonyító erejű levéltári anyagra - közölte.