Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trump elnök elégedetlen a törvényhozással, hagyná a kormányhivatalok átmeneti összeomlását

2017-05-02 18:09:16

 

Donald Trump elégedetlen a törvényhozók munkájával, és annak érdekében hogy elmozdítsa a holtpontról a dolgokat, akár azt is hagyná, hogy a kormányhivatalok átmenetileg összeomoljanak. Az amerikai elnök erre utalt keddi Twittrer-üzenetében. 

 

    Trump szerint a szövetségi kormányzatnak össze kellene omolnia az ősz folyamán, vagyis egyes szövetségi a kormányhivatalokat be kellene zárni, azért, hogy rendbe hozhassák azt, amit ő "zűrzavarnak" nevez a törvényhozásban. 
    Trump indulatait az váltotta ki, hogy a kormányzat működéséhez szükséges költségvetési tervezetet illetően a két párt törvényhozói olyan kompromisszumot kötöttek, melynek értelmében a megszavazásért cserében legalábbis átmenetileg lemondanak majd a mexikói határon felépítendő fal költségeiről. A képviselőházban vasárnap jutottak erre a kompromisszumos megegyezésre a politikusok. Megállapodásukkal - amely még szavazásra vár - öt hónapra, azaz őszig biztosítva lenne a kormányzat működéséhez elegendő költségvetés. 
    "Az ok, amiért a republikánusoknak és a demokratáknak egyezkedniük kell a költségvetési tervet illetően, az, hogy a terv elfogadásához hatvan szavazatra van szükségünk a szenátusban, és nincs ennyi voksunk" - írta bejegyzésében Trump elnök. Majd hozzátette: "vagy több szenátort kell választanunk 2018-ban, vagy most azonnal meg kell változtatnunk a szavazás szabályait". Egyúttal javasolta, hogy 51 szavazattal lehessen elfogadni a törvényjavaslatot.
    Leszögezte ugyanakkor: "országunknak a kormányzat bezárására van szüksége szeptemberben ahhoz, hogy rendezhessük ezt a problémát". Ezzel lényegében szabad utat engedne a szövetségi kormányhivatalok bezárásának, s vele a kormányalkalmazottak fizetése leállításának. A száztagú szenátusban - néhány kivételtől eltekintve - 60 voks kell ahhoz, hogy egy törvényt elfogadjanak, a republikánusoknak viszont csak 52 szenátoruk van, ezért kompromisszumra kell törekedniük a demokrata párti politikusokkal. Eddig egyetlen esetben, Neil Gorsuch főbíró megválasztásakor változtatták meg a szavazás szabályait, amikor a demokraták hajlíthatatlan ellenállása miatt a törvényhozás egésze úgy döntött: az új főbíró egyszerű többséggel is megválasztható.