Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy és hat hónapos devizaswap-tendert tartott az MNB

2017-05-02 17:45:00

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy hónapos, és első alkalommal, hat hónapos lejáratú, úgynevezett "finomhangoló" devizaswap-tendert tartott hétfőn, a jegybank a banki ajánlatokat 150 milliárd forint értékben fogadta el.

 

    Az MNB a honlapján kedden közölte: az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 351 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot, a hat hónapos lejáraton pedig a 317 milliárd forint ajánlatból 50 milliárd forintot fogadott el.
    Mind az egy hónapos, mind pedig a hat hónapos swaptenderen 8 bank vett részt. 
    A hétfői lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 600 milliárd forint. Ebből az egy hónapos futamidejű állomány 450 milliárd forintot, a három hónapos állomány 100 milliárd forintot, a hat hónapos állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.
    Emlékeztettek, az MNB Monetáris Tanácsa tavaly szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.
    Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, ha érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.