Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGYÉI: négyszázféle gyógyszert érintett a tűzeset 

2017-05-02 16:42:00

Négyszázféle gyógyszert érintett a budaörsi raktárbázisban múlt kedden keletkezett tűzeset, a hatóság azonban nem számol gyógyszerhiánnyal a magyarországi forgalmazásban - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója kedden, Budapesten.

Pozsgay Csilla a sajtótájékoztatón a raktárbázison tárolt készletek pontos mennyiségéről nem adott felvilágosítást. Azt mondta, hogy a raktárban lévő gyógyszerek egy része semmisült csak meg, de a többi készítményt is füst- és hőhatás érhette. A gyártó felelőssége megállapítani azt, hogy ezek a patikaszerek később forgalomba hozhatók-e - tette hozzá.
    A főigazgató beszámolt arról, hogy csaknem tucatnyi, gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit a budaörsi telephelyen, és javarészt külföldi termékekről van szó. 
    Annak érdekében, hogy a hazai gyógyszerellátásban hiány ne keletkezzen, illetve megelőzendő, hogy a patikák bizonyos készítményekből készletet halmozzanak fel, a nagykereskedők is folyamatosan ellenőrzik a rendeléseket, és nagy mennyiséget nem engednek ki a gyógyszertárakba - ismertette Pozsgay Csilla.
    Hozzátette: tapasztalataik szerint a cégek mindent megtesznek a magyarországi ellátás biztosítása érdekében, de egy esetleges patikai felvásárlási hullám valóban megbolygathatja az ellátást. Ezen felül az OGYÉI gyorsított eljárásban adja ki azokat az engedélyeket, amelyekkel a gyógyszerek pótlását oldják meg - környező országokból - a gyártók. 
    Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, változó, hogy melyik gyógyszercég mekkora mennyiségű készletet tárolt a raktárban, volt, amelyiknek kétheti, de volt, amelyiknek két hónapra tárolt adag égett meg.
    Feltételezhetően elektromos szikra okozta a tüzet, de a vizsgálatok még nem zárultak le - mondta Pozsgay Csilla. Kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a katasztrófavédelem a tűz keletkezésétől számított 24 órán keresztül nem mért egészségre ártalmas légszennyezettséget. 
    A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharmaparkban kedd reggel ütött ki tűz. A raktárkomplexum 15 ezer négyzetméteres az irodákkal együtt, és ebből egy ötezer négyzetméteres terület égett le.