Auguszta napja van. | 2024.03.29

Osztrák szakértő: a szociáldemokratáknak nem tesz jót a bécsi szárny megosztottsága

2017-05-02 11:15:00

A bécsi szociáldemokraták megosztottsága miatt Christian Kern kancellárnak, a szociáldemokraták elnökének nem érdeke az előrehozott választás - mondta az Ö1 közszolgálati rádió keddi műsorában egy politikai elemző, aki szerint a nagyobbik kormánykoalíciós pártnak nem tesznek jót a bécsi szárny belső konfliktusai.

    Az osztrák parlamenti választást 2018 őszén tartják. Mivel Ausztria 2018 második felében tölti be az 
Európai Unió soros elnöki tisztségét, és jövőre négy tartományi választás is esedékes az országban, találgatások folynak arról, hogy módosítják-e a kitűzött időpontot. 
    Peter Filzmayer politológus a rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Bécsben 1,2 millió választásra jogosult él, és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) legalább minden ötödik bécsi szavazót meg kellene nyernie ahhoz, hogy országos szintén jó eredményt érjen el. Ennek egyik meghatározó eleme lesz a kancellár médiakampányának sikeressége, azonban a regionális választási aktivitás is döntő lehet - mondta a szakértő.
    Filzmayer úgy vélte, hogy a párt vezetőjének, Christian Kernnek kiemelten kell foglalkoznia azon témákkal, amelyek megosztják a párt bécsi szárnyát, azonban meglátása szerint Kern egymaga nem fogja tudni megválaszolni ezen kérdéseket. 
    A hétvégén újraválasztották Michael Häuplt az SPÖ bécsi pártvezetőjének. Häupl, aki Bécs főpolgármesteri tisztségét is ellátja, jelentősen veszített a párton belüli támogatói bázisából, hiszen míg 2015-ben csaknem 96, addig idén már csak mintegy 77 százalékos támogatottságot szerzett. 
    Häupl helyettese, Renate Brauner célként nevezte meg, hogy a következő választáson ismételten egységesen tudjanak fellépni. Häupl - aki 1993 óta irányítja a bécsi SPÖ-t és 1994 óta az osztrák fővárost - már korábban megerősítette, hogy utolsó alkalommal jelölteti magát a bécsi pártszervezet élére. 
    Az SPÖ igen megosztott abban a kérdésben, hogy miképpen viszonyuljon a jelenleg legnépszerűbb politikai erőhöz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ). Häupl a párton belül azt a vonalat képviseli, amely ellenezi a nyitást az FPÖ felé. A másik szárny a Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető által képviselt irányt vallja. A szociáldemokrata politikus 2015 óta koalíciós kormányzásban vezeti a tartományt az FPÖ-vel. 
    A legutóbbi felmérés szerint Niessl politikáját a lakosok 48 százaléka támogatja, és negyven százalék véli úgy, hogy az SPÖ a következő parlamenti választáson inkább a burgenlandi tartományi vezető álláspontját, vagyis a szabadságpártiak felé való nyitást fogja képviselni. Häupl FPÖ-t elutasító politikáját a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, és 26 százalék véli úgy, hogy a következő országos választáson az SPÖ a bécsi főpolgármester FPÖ-től elzárkózó lépéseit fogja inkább követni.